"Cap impacte en el funcionament d'altres aeroports nacionals i internacionals." És la resposta que ha donat l'Agència de la Unió Europea per a la Seguretat Aèria (EASA) al jutge Manuel García-Castellón, que va consultar-li si la protesta massiva del 14 d'octubre del 2019 a l'aeroport del Prat va afectar l'espai aeri per imputar-ho als investigats pel cas Tsunami Democràtic, segons s'ha conegut aquest dijous. La manifestació va ser una resposta ciutadana contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes.

 

El magistrat de l'Audiència Nacional fins i tot ha preguntat a l'OTAN sobre els efectes de la protesta. Aquest reclam d'investigació a organismes europeus i internacionals va ser feta, el novembre passat, després d'acordar les 12 persones investigades pel delicte de terrorisme en el cas Tsunami, on va incloure el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

Sense incidents

En el comunicat, l’agència de la UE precisa al magistrat de l'Audiència Nacional que en el seu repositori des de la supervisió del Gestor de Xarxes (Eurocontrol) "no té cap registre relacionat amb l'esdeveniment al qual es refereix en la seva sol·licitud d'informació”, referint-se a la protesta del Prat. I hi sosté: “A l'Informe Anual del Network Manager 2019 no hi ha cap indicació que l'esdeveniment al qual fa referència en la seva sol·licitud va tenir un impacte significatiu en el rendiment de la xarxa”.  

Hi afegeix que ha contactat amb el gestor i segons la informació facilitada Eurocontrol el 14 d'octubre de 2019, "no es va produir cap esdeveniment amb un caixer automàtic ni s'ha notificat l'impacte de la xarxa". Segons la informació rebuda d'Eurocontrol, l'agència EASA conclou que "no hi ha proves que els fets a l'Aeroport del Prat hagin impactat en el funcionament d'altres aeroports nacionals i internacionals".

Desmunta el terrorisme

La resposta d'aquesta agència de la UE desmunta la tesi del jutge García-Castellón que les accions promogudes per Tsunami Democràtic té indicis del delicte de terrorisme perquè van alterar estructures d'Estat. El fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha presentat recurs contra la resolució del jutge de qualificar els fets de terrorisme, com d'elevar la investigació del president Puigdemont al Tribunal Suprem perquè és aforat. Els advocats Gonzalo Boye i Benet Salellas, en nom dels principals encausats, ha donat suport al recurs de la Fiscalia. La sala penal de l'Audiència Nacional ha de resoldre ara si avala la investigació del jutge García-Castellón o la frena.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!