La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha assegurat aquest dilluns que el govern espanyol té "la consciència molt tranquil·la" per la feina feta per defensar la candidatura de Barcelona a acollir l'Agència Europea del Medicament (EMA) i ha avisat que "potser d'altres no la poden tenir tant".

En declaracions a la premsa des de Brussel·les, on aquesta tarda es decideix sobre el nou destí de l'EMA, Montserrat ha acusat els independentistes de no creure "en un projecte comú amb Espanya i Europa" i ha recordat que l'EMA és "una agència europea". "Nosaltres no hem abandonat als catalans a la sort de l'independentisme", ha dit la ministra, que ha admès que "en les últimes setmanes i mesos" la candidatura de Barcelona ha trobat "pedres, obstacles en el camí". "No ens ho han posat fàcil", ha dit, assegurant que l'aplicació de l'article 155 ha "tornat la normalitat, la legalitat i l'estabilitat a Catalunya".

Els 27 estats membres de la Unió Europea —tots, excepte el Regne Unit— votaran aquesta tarda on aniran les dues agències europees que fins ara eren en territori britànic: l'EMA i l'Autoritat Bancària Europea (EBA). La decisió es pren en votació, amb cada Estat escollint tres candidatures. Si en la primera ronda de vots una de les candidatures supera els 14 suports, guanya. Si no, les que han quedat per davant passen a una segona ronda. Per ara, ja hi ha hagut tres candidatures que s'han retirat: la de Zagreb, la de Malta i la de Dublín

Un dels principals rivals de Barcelona en les votacions és Itàlia, amb la seva candidatura per Milà. Montserrat ha defensat que la candidatura de Barcelona "és la millor" perquè compleix "tots els criteris objectius i tècnics" que ha demanat la Comissió Europea, i va ser la més ben valorada per la mateixa direcció de l'agència. "La partida encara l'estem jugant, fins aquesta tarda la jugarem, hem posat tot l'esforç, empeny, perseverança i rigor en guanyar", ha dit la ministra. 

"Tenim la consciència ben tranquil·la d'haver fet bona feina, i la partida encara s'està jugant, esperem aquesta tarda que els estats membres valorin els criteris objectius i tècnics que nosaltres complim a la perfecció", ha afegit. Segons Montserrat el govern espanyol ha aconseguit el suport de "tots i cadascun" dels estats de la UE pel 155 i per a la "devolució de l'ordre constitucional" a Catalunya. "Europa ho agraeix", ha dit Montserrat. La ministra també ha criticat les acusacions al govern espanyol de no haver fet prou per defensar la candidatura. "Em dol molt", ha dit, en referència als comentaris del farmacòleg Joan Ramon Laporte a RAC1.