Dublín, Malta i Zagreb han retirat les seves candidatures per acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA) a la qual aspira Barcelona i la reubicació de la qual decidirà la Unió Europea aquest dilluns en una votació secreta.

"Després d'àmplies discussions amb l'Agència Europa del Medicament i altres autoritats nacionals competents a la Unió Europea, Malta retirarà la seva candidatura a acollir l'agència", va anunciar el Govern maltès en un breu comunicat divendres passat.

Des d'aleshores, dues ciutats més, Dublín i Zagreb, s'han apartat de la cursa, segons han informat a Europa Press fonts europees.

Així, el Consell d'Assumptes Generals de la UE en el qual es decidirà la nova ubicació de l'agència —després de sortir del Regne Unit pel Brèxit el març de 2019— haurà de votar entre 16 candidates.

Les paperetes presentaran les candidates per ordre protocol·lari: Amsterdam, Atenes, Barcelona, Bonn, Bratislava, Brussel·les, Bucarest, Copenhaguen, Hèlsinki, Lilla, Milà, Porto, Sofia, Estocolm, Viena i Varsòvia.

En el cas de Barcelona, l'avaluació tècnica de la qual en mans de la Comissió Europea la va col·locar entre les millors ofertes, la crisi política a Catalunya i la incertesa podria haver complicat les seves opcions.

La candidatura catalana va tenir de partida el suport inequívoc tant del govern espanyol com de la Generalitat i de l'Ajuntament de la ciutat, però les tensions han debilitat aquest front. La situació política "preocuparia" la Unió Europea, com va reconèixer el Finantial Times, encara que oficialment no s'hagi expressat així en els debats sobre l'EMA.