L'agència de premsa pública alemanya, la Deutsche Presse-Agentur (DPA), ha publicat una notícia en què assegura que el posicionament del fiscal sobre el president a l'exili Carles Puigdemont "és imminent". El text comença recordant que ja fa gairebé dos mesos que el president català va ser detingut a Schleswig-Holstein "sobre la base d'una ordre de detenció europea", i afegeix que des d'aquell moment tant el govern català com l'espanyol "han estat esperant una decisió de la justícia del land".

El teletip de l'agència (equivalent a l'agència EFE a Espanya) explica que ara el ministeri públic ha de sol·licitar al Tribunal Superior del land que determini si considera o no admissible l'extradició; si més no, un portaveu del Tribunal ha indicat que aquesta sol·licitud encara no ha estat rebuda.

L'extradició o no del president es decidirà dins dels 60 dies següents a la seva detenció, tal com diu l'article 83c de la Llei d'assistència judicial recíproca internacional. Tot i això, la DPA afirma que el ministeri públic "no està proporcionant cap informació sobre les actuacions en curs". Existeix aquest termini de 60 dies, "però no obstant això, si hi ha una raó, és a dir, investigacions difícils, fets complexos o altres circumstàncies extraordinàries, pot tardar més temps", precisa l'agència alemanya. Cal tenir en compte a més que aquest dilluns és festiu a Alemanya.

El Tribunal Superior del land va declarar "inadmissible des de bon començament" l'acusació de rebel·lió per l'ordre d'extradició dictada contra Puigdemont, i per a l'alta traïció (l'equivalent de la rebel·lió en la llei alemanya) hi ha una falta del requisit de "violència", exposa la Deutsche Presse-Agentur.

Si s'aprova l'extradició encara es pot acudir al Tribunal Constitucional Federal

Finalment, l'article explica quin és el camí que podria recórrer la petició d'extradició en la justícia alemanya: "Si es presenta una sol·licitud, correspon al Tribunal Superior del land de Schleswig-Holstein decidir. Si declara admissible l'extradició, el cas és retornat al ministeri públic, que ha d'aprovar-la en un procediment administratiu".

La DPA conclou que "fins i tot l'aprovació de l'extradició no significaria que Puigdemont hagi de ser lliurat directament als espanyols. Té una altra opció legal a Alemanya: podria presentar una demanda constitucional davant el Tribunal Constitucional Federal".