Coripe (Sevilla) ha estat un any més escenari de la Crema de Judes per Diumenge de Resurrecció. Aquest 2024, l'escollit ha estat Koldo García, exassessor del ministre de Transport José Luis Ábalos i imputat per un presumpte delicte de corrupció en la compra de mascaretes durant la pandèmia. En aquesta ocasió, la figura de Koldo ha estat penjada, cremada i afusellada a Coripe, seguint la tradició de linxar un personatge que ha fet alguna acció reprovable durant els darrers mesos, segons el criteri dels veïns de la localitat. 

Si bé en un principi la pluja ha complicat l'execució, la crema del ninot s'ha celebrat com és habitual. Després de penjar la representació de Koldo d'un arbre, quatre caçadors l'han disparat amb escopetes, mentre cremava. Una pràctica que, encara que és tradició, ha despertat polèmiques en altres ocasions per la personalitat escollida. La identitat del personatge que serà linxat públicament per Setmana Santa és un misteri que només és resolt quan pengen el ninot. I és que només tres persones de les prop de 1.200 que habiten a Coripe saben qui ha estat l'elegit per la Crema de Judes per Diumenge de Resurrecció. 

Les persones encarregades d'elaborar la figura són les mares d'alumnes de segon d'ESO d'una escola pública de la localitat, segons informa EFE. L'alcalde de Coripe, José Godino (PP), ha puntualitzat que "encara que és veritat que s'ha exemplificat amb Koldo", la intenció d'aquesta crema és "mostrar la repulsa contra tota aquella persona que s'ha enriquit a costa del sofriment de les persones en la pandèmia". En aquest sentit, han considerat que l'exassessor del socialista José Luis Ábalos era una bona opció. Així, el ninot era calb i anava vestit amb un vestit de jaqueta, del qual sortien bitllets de 500 euros i mascaretes, com a representació del cas Koldo. 

El ninot de Koldo a Coripe / Foto: EFE
El ninot de Koldo a Coripe / Foto: EFE

Puigdemont, cremat el 2019

La crema de Coripe va ser molt polèmica el 2019, quan el personatge escollit per ser abatut va ser el president a l'exili, Carles Puigdemont. Una altra elecció criticada va ser la de l'any previ, quan el ninot representava a Ana Julia Quezada, assassina del nen Gabriel, un cas que va ser molt sonat a la premsa. En aquella ocasió, fins i tot, el Moviment contra la Intolerància va plantejar una denúncia, que va ser arxivada per la fiscalia de l'Audiència Provincial de Sevilla.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!