Advocats belgues, anglesos, escocesos i alemanys han donat el seu suport al company de professió Gonzalo Boye, a qui consideren víctima d’una persecució política per defensar polítics independentistes. Els lletrats han fet públic un manifest on lamenten l’efecte que pot tenir aquesta persecució en la independència i el lliure exercici de l’advocacia.

El manifest arriba l’endemà que Boye, advocat de Carles Puigdemont, Joaquim Torra o Laura Borràs, entre d'altres, comparegués davant de la titular del jutjat central número 3 de l'Audiència Nacional, Maria Tardón, que l’investiga per un suposat delicte de blanqueig de capitals en què està involucrat un antic client del seu despatx conegut com a Sito Miñanco. El lletrat va assegurar que és víctima d'una persecució política. Boye sosté que no ha comès cap delicte i té proves que ho demostren.

manifest Boye

Pressió política

El manifest està signat per Aamer Anwar, Paul Bekaert, Simon Bekaert, Ben Emmerson, Nico KrischChristophe Marchand i Josep Antoni Silvestre, que reclamen un sistema judicial equitatiu o independent de qualsevol pressió política. Així insisteixen que els advocats han d’estar protegits de la coacció, la pressió o fins i tot de les amenaces, per garantir així el lliure exercici de la seva professió.

“Les acusacions contra advocats en processos penals sense garanties no només tenen com a objectiu promoure una campanya de descrèdit professional, sinó que també afecten directament els drets de defensa de tots els ciutadans, els advocats dels quals són l’única garantia contra l’acció punitiva de l’Estat”, subscriuen els lletrats en el manifest que han difós a través de les xarxes socials.

Preocupació

“Amb aquesta carta, aixequem la nostra veu per expressar la nostra preocupació pel cas del nostre company Gonzalo Boye i promourem un procés de coordinació internacional d’advocats per exigir respecte pel lliure exercici de la nostra professió”, afirmen.

A l’escrit recorden que el Parlament Europeu, en la resolució 2348, recrimina a alguns dels estats membres la violació de drets que pateixen alguns advocats defensors dels dissidents polítics en identificar els lletrats amb les causes dels seus clients.

Gonzalo Boye ha agraït als advocats que han impulsat el manifest el seu suport.