El Centre Europeu de Drets Constitucionals i Humans ha denunciat la investigació de l'Audiència Nacional a l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, al relator especial de l'ONU per a la independència de jutges i lletrats.

L'entitat que agrupa advocats de drets humans, entre ells Boye, ha emès un comunicat aquest dilluns on assegura que la investigació per un delicte de blanqueig de capitals està basada en "un pretext fals amb l'objectiu de desacreditar" Boye per defensar Puigdemont.

Per això, ha reclamat al relator especial de l'ONU, Diego García-Sayán, que exigeixi al govern espanyol "mesures contra els atacs" al lletrat del president i que "garanteixi la neutralitat de la judicatura espanyola".

El centre amb seu a Berlín creu que s'estan fent "denúncies de mala fe processal" contra Boye per "descoratjar-lo en l'exercici legítim dels seus deures professionals". En aquest sentit, remarquen que la sentència de l'1-O ha donat pas a "una nova onada d'atacs" contra Boye.

"La investigació pretén destruir la reputació i experiència professional de Boye", afirma Wolfgang Kaleck, secretari general d'aquesta organització.

El Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans (ECCHR, per les sigles en anglès) és una organització de drets humans independent, sense ànim de lucre, amb seu a Berlín. Va ser fundada el 2007 per Wolfgang Kaleck i un grup d'advocats internacionals amb l'objectiu de "garantir i protegir els drets humans amb els mecanismes jurídics continguts en la Declaració Universal de Drets Humans, així com en altres declaracions internacionals i textos constitucionals nacionals". ECCHR diu estar "compromès a utilitzar el dret, de manera creativa i efectiva, com a motor per emprendre canvis socials".