L'Audiència Nacional ha iniciat una investigació contra Gonzalo Boye, conegut per ser l'advocat de Carles Puigdemont i Quim Torra. Segons fonts judicials, la jutgessa instructora María Tardón l'ha imputat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals i l'ha citat a declarar aquest dimecres, 23 d'octubre, a les dotze del migdia, juntament amb dues persones més. En primer lloc, la policia espanyola ha escorcollat el seu domicili, a Villaviciosa de Odón, als afores de Madrid. Després s'han desplaçat fins al seu despatx d'advocats, a la mateixa capital espanyola, que també han escorcollat.

La policia espanyola ha començat a escorcollar des de primera hora d'aquest dilluns el domicili a Madrid de l'advocat Gonzalo Boye i dues propietats més també en aquesta regió de dos presumptes testaferros en el marc d'una investigació per blanqueig de capitals lligat al narcotràfic, segons han informat fonts policials. Boye va ser advocat de Sito Miñanco, important narcotraficant gallec.

Segons aquestes fonts, Gonzalo Boye ha estat present a l'escorcoll en el marc d'una investigació de l'Audiència Nacional que és secreta. En els altres dos escorcolls han estat presents aquests dos presumptes testaferros.

Agents de la UDEF, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal, han estat al capdavant d'aquesta operació. No obstant això, la investigació i els escorcolls no tenen res a veure amb la defensa jurídica que presta Gonzalo Boye al president a l'exili Carles Puigdemont.

Aquesta operació es produeix quan falten vuit dies perquè el president Carles Puigdemont comparegui davant de la justícia belga en el primer dels tràmits de la nova euroordre cursada pel jutge Pablo Llarena en la qual torna a demanar-ne l'extradició immediata. Boye n'és l'advocat.

La jutgessa que ho ha ordenat

Ha estat la jutgessa María Tardón qui ha ordenat investigar l’advocat de Carles Puigdemont i Quim Torra per una presumpta operació de blanqueig de capitals. Tardón va ocupar l’any passat la vacant deixada per Carmen Lamela, la magistrada que va iniciar la causa contra els dirigents independentistes al tribunal d’excepció. Però no només això: també ha fet servir la porta giratòria entre la política i el poder judicial.

Enmig d’una dilatada carrera judicial, María Tardón Olmos va decidir provar sort en la política. Va anar com a independent a les llistes del PP a l’Ajuntament de Madrid l’any 1999. No només va ser escollida, sinó que va ocupar la tercera tinència d’alcaldia i va ser la responsable de les àrees de Policia Municipal, Protecció Civil i Atenció Social. L’alcalde era José María Álvarez del Manzano. Al cap de quatre anys va tornar a la carrera judicial sense gaires obstacles.