El consell directiu de l'Associació dels Advocats de l'Estat ha emès avui un comunicat en què "rebutgen qualsevol intent d'ingerència o pressió" davant les "recents informacions publicades", en referència del cas d'Oriol Junqueras després que el TJUE n'hagi reconegut la seva immunitat. Ara, el pronunciament de l'Advocacia de l'Estat és la clau per tal que avancin les negociacions entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez

De l'Advocacia de l'Estat, se n'espera un escrit sobre el cas Junqueras després de la sentència del Tribunal Europeu reconeixent la seva immunitat. Es tractaria de trobar una fórmula per demanar al Suprem que el líder d'ERC pugui sortir de la presó de manera puntual per recollir l'acta d'eurodiputat, però l'escrit sembla que es retarda més del compte. D'aquest posicionament en depèn directament la investidura de Sánchez, ja que és la condició que ha posat ERC per arribar a un acord. 

advocacia estat

Amb tot, i davant les pressions del PSOE a l'Advocacia de l'Estat —que depèn del ministeri de justícia—, l'Associació ha volgut recordar que rebutja comportaments pressionants, "i especialment d'amenaça que tingui per finalitat desvirtuar o condicionar l'exercici de les funcions de l'Advocacia de l'Estat". 

Afegeix, a més, que els Advocats de l'Estat "hem d'actuar amb estricta subjecció a criteris tècnicojurídics". Finalment, afegeix que "som professionals del Dret i servidors públics per oposició que garantim des del 1881 la submissió a la Llei i al Dret. Això és el que ens uneix."

L'elaboració del comunicat no ha estat pacífica, segons ha informat Confilegal. Una frase rebutjant que es pugui insinuar que el criteri de l'Advocacia de l'Estat no podia constituir moneda de canvi per a un partit polític, va ser refusada per la majoria del consell directiu.