L'advocat del president en funcions, Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assegurat avui que és "òbviament irregular" que diversos tribunals estiguin investigant alhora la "causa general" per l'1-O, el que creu que no entendran els jutges del Tribunal Europeu de Drets Humans.

En diversos missatges al seu compte de Twitter, Cuevillas ha denunciat que existeix una "causa general" sobre el procés unilateral a la independència, que estan seguint diversos tribunals alhora, la qual cosa és, segon creu, una "cosa òbviament irregular".

L'advocat ha ressaltat que el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que ahir va prendre declaració a cinc imputats en la causa que va obrir el febrer de l'any passat pels preparatius de l'1-O, hagi inclòs el delicte de rebel·lió, el mateix pel qual el Tribunal Suprem manté a la presó els consellers Oriol Junqueras i Joaquim Forn i els exlíders de l'ANC i Òmnium Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.

Aquest jutge va obrir la causa arran de les conferències de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, en les que assegurava que el Govern tenia una partida camuflada de 400 milions d'euros per muntar el referèndum d'independència i preparar les estructures d'Estat d'una Catalunya independent, en un procediment que des de fa mesos investiga pels delictes de revelació de secrets, malversació de cabals públics, prevaricació, desobediència, rebel·lió i sedició.

Cuevillas ha criticat en els seus missatges a les xarxes socials que dos fiscals del Suprem esvan desplaçar als interrogatoris del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona "per buscar material incriminatori que s'utilitza en una causa diferent, sense que les defenses puguin intervenir, cusi òbviament irregular".

"Malgrat que la causa (en instrucció 13) està judicialitzada, la Guàrdia Civil pren declaració a diverses persones segons diu per ordre del jutge d'instrucció, cusi òbviament irregular", apunta Cuevillas, que ha denunciat que molts declarants són citats com a testimonis, amb obligació de dir la veritat, i a mig interrogatori "se'ls canvia la condició a la d'imputat, vulnerant-se doncs els seus drets fonamentals".

"La causa es declara secreta (el jutge del 13 va mantenir el procés diversos mesos en secret, ja aixecat) i s'amplia l'objecte a qualsevol fet relacionat amb la preparació de l'1-O. Els mateixos fets s'estan també investigant en altres tribunals, cusi òbviament irregular", lamenta l'advocat de Puigdemont.

El lletrat també denuncia que, en el marc de la investigació a Barcelona, s'hagin acordat registres i s'hagi imputat a una trentena de persones, entre elles diversos alts càrrecs del Govern, pel que considera que es tracta d'una "causa general" que se segueix en "diversos tribunals alhora, cusi òbviament irregular".

"Quan l'expliquem en el Tribunal Europeu de Drets Humans els costarà entendre que tot això s'hagi pogut produir en una única causa", ha advertit.

En els interrogatoris d'ahir al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, l'excap de gabinet de la conselleria de Governació Jordi Cabrafiga; el director del CTTI, Valentín Arroyo; el director de l'àrea TIC d'aquest organisme, Lluís Domingo Anaya, i uns altres dos treballadors del Centre de Telecomunicacions van al·legar que quan es van adonar que la seva feina relacionada amb l'1-O era il·legal, van cessar en la seva activitat.

El jutge de Barcelona interrogarà com a imputats demà dimarts, 13 de febrer, l'exsenador d'ERC Santi Vidal i l'expresident del Consell Nacional per a la Transició Nacional Carles Viver i Pi Sunyer, dues de les figures clau del procediment, gairebé un any després d'obrir la investigació.

Tant Vidal, que el 2015 va ser suspès tres anys com a jutge, com Pi i Sunyer figuren des de fa mesos com a principals investigats en aquesta causa, per la qual el passat 20 de setembre la Guàrdia Civil va detenir una quinzena de persones, entre ells l'exsecretari general de Vicepresidència Josep Maria Jové -número 2 de Junqueras- i l'exsecretari d'Hisenda Lluís Salvadó.