Aamer Anwar, advocat de la consellera Clara Ponsatí, requerida per Espanya en relació amb el referèndum de l’1 d’Octubre, ha afirmat avui que la defensarà "amb força" contra els intents d'extradir-la. Anwar ha arribat avui amb Ponsatí al tribunal d'Edimburg que celebrarà aquest matí una vista preliminar sobre l'euroordre d'extradició cursada per la Justícia espanyola el mes passat.

En una breu declaració abans d'entrar al tribunal, el lletrat ha dit que té "intenció de defensar Clara Ponsatí amb força contra els intents d'extradició de les autoritats espanyoles". "Les ordres d'extradició europees mai es van establir per ser utilitzades com una eina d'opressió política", ha afegit.

Ponsatí, que es va lliurar el mes passat i se li va concedir després la llibertat condicional amb mesures cautelars, treballa com a professora a la Universitat escocesa de St Andrews, on va arribar al març procedent de Bèlgica.

Recorreran l’extradició

L'advocat de Ponsatí ja ha deixat clar que té intenció de recórrer l'extradició, per la qual cosa s'espera que, després de la vista d'avui, es fixi una data per al començament del procés judicial.

Anwar havia indicat que Ponsatí afronta càrrecs de rebel·lió violenta i malversació de fons públics, d'1,6 milions d'euros -segons va dir- que la consellera "refuta completament".

El lletrat ha subratllat que, si és extradida, pot afrontar una pena de 25 i 8 anys, respectivament, pels dos càrrecs, per la qual cosa suposaria passar la resta de la seva vida natural a la presó.