L'advocat Jordi Pina, que representa Jordi Turull i Josep Rull, ha demanat aquesta tarda al Tribunal Suprem la posada en llibertat dels consellers de la Presidència i de Territori i Sostenibilitat abans de la presa de possessió, després que el president Quim Torra ha anunciat el seu nomenament. Turull i Rull són els dos consellers restituïts que estan empresonats. Pina utilitza entre els arguments valoracions que han fet en els últims mesos el portaveu del PSOE, Jose Luis Ávalos; l'expresident espanyol Felipe González i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en el sentit que tenir presos polítics no facilita les coses.

L'advocat argumenta que no hi ha "risc de fuga" dels consellers, i que amb la restitució de la Generalitat per la desaparició del 155 amb el nou govern, no hi ha motiu perquè no obtinguin la llibertat provisional. "Quan es nomeni Govern, quedaran sense efecte les mesures acordades en el seu moment pel Senat a l'empara de l'article 155 de la Constitució espanyola, i es podrà defensar llavors que Catalunya haurà recuperat el dret a l'autogovern que li reconeix l'article 2 de la Constitució", argumenta.

 

 

Segons l'advocat, Turull i Rull poden ser perfectament membres del Govern, perquè no hi ha cap llei que els ho impedeixi. "Tots dos diputats tenen perfecte dret a acceptar aquests càrrecs, perquè els empara l'article 23.2 de la Constitució espanyola, que reconeix el seu dret a accedir en condicions d'igualtat als càrrecs públics, sense que fos legítim discriminar-los per tenir la condició de presos preventius: això no tan sols aniria en contra de la seva presumpció d'innocència (article 24.2 de la Constitució) sinó que suposaria a més una aplicació anticipada de facto de l'article 384 bis del Codi Penal, sense que avui per avui hi concorrin els supòsits", indica.

Pina afirma que el fet que els futurs consellers hagin d'exercir el seu càrrec des de la presó "no és, per descomptat, res convenient", ja que això dificultaria un adequat compliment de la feina en activitats tals com l'assistència a reunions del Govern, la rendició de comptes davant el Parlament (amb la qual cosa es podrien veure's vulnerats els drets de l'oposició i d'altres grups parlamentaris en absència del conseller), o la signatura de les resolucions que no puguin delegar-se. "Per aquest motiu, que els consellers puguin gaudir de llibertat i exercir de manera efectiva els seus càrrecs es considera un element necessari per a l'encertat retorn de l'autogovern”, afegeix

L'advocat insisteix finalment que el risc de fuga és inexistent, i encara menys si Turull i Rull actuen formalment com a consellers.