L'advocat del vicepresident Oriol Junqueras i del conseller Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha assegurat aquest dijous que si s'acaba jutjant al president a l'exili, Carles Puigdemont, per malversació i la resta de presos polítics per rebel·lió, es podria generar un "escenari esperpèntic, que posa en crisi el model de justícia espanyol". "Es configurarà un judici que posarà en evidència constantment la incongruència de la imputació per rebel·lió", ha opinat.

A més, Van den Eynde s'ha mostrat "content" per la decisió de la justícia alemanya de denegar l'extradició de Puigdemont per rebel·lió, ja que "confirma" les tesis que mantenen les defenses des del primer moment de la causa al Tribunal Suprem.

"La decisió d'Alemanya confirma les raons, tesis i arguments que defensem des del primer moment; és una opinió tècnica però també d'autoritat, perquè prové de jurisdicció amb reconeixement internacional", ha dit. A més, creu que aquesta decisió hauria d'influir a l'hora de decretar la llibertat provisional dels presos polítics.