L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha descartat que el líder d'ERC pugui demanar un permís penitenciari per acudir dilluns que ve com a eurodiputat a un ple convocat pel Parlament Europeu, després que la portaveu de Govern, Meritxell Budó, apuntés ahir aquesta possibilitat.

La portaveu i consellera de Presidència, Meritxell Budó, va al·ludir, en roda de premsa, a l'existència d'algun "mecanisme" que podria fer possible que Junqueras assistís al ple de dilluns a Estrasburg si el Suprem decideix avui no permetre-li aquesta possibilitat, encara que va deixar aquesta via en mans de la defensa del líder d'ERC.

En declaracions a RAC1, l'advocat de Junqueras ha descartat la via del permís penitenciari, en no veure-ho "ni tècnicament correcte ni possible" i perquè "no entra dins dels objectius estratègics", ja que "el que volem és el seu alliberament".

"Estem parlant d'un món de fantasia. Ni es proposarà, ni es demanarà, ni s'aprovarà. Això no existeix", ha subratllat Andreu Van den Eynde, que considera que és el Suprem el que ha de permetre a Junqueras acudir al ple d'Estrasburg després de la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la seva condició d'eurodiputat i la seva immunitat.

De totes maneres, l'advocat s'ha mostrat poc esperançat sobre aquesta possibilitat en indicar: "La situació és inèdita. Cada moviment que va fer el Suprem no ho va fer pensant en quina situació es trobaria i ara la resolució que faci no l'havien previst. Estan veient com surten de la situació que han creat".

"La llei ens diria que s'ha de respectar la immunitat, però la tendència és que el Suprem vulgui evitar les conseqüències de la immunitat. No sabem amb què sortirà", ha lamentat l'advocat, que ha recordat que el Suprem "ha tingut moltes oportunitats perquè respectessin els seus drets".

El Tribunal Suprem es reuneix avui dijous per determinar si Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó i inhabilitació per un delicte de sedició, pot ser eurodiputat o no.