La Sala de Justícia del Tribunal de Comptes ha confirmat i augmentat lleugerament la condemna imposada a l'expresident de Catalunya Artur Mas i diferents exconsellers per valor de gairebé cinc milions d'euros per les despeses ocasionades per la consulta sobiranista del 9-N del 2014.

El novembre del 2018 el Tribunal de Comptes va condemnar l'expresident i els exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau a retornar gairebé cinc milions d'euros gastats per la Generalitat en la consulta sobiranista del 9-N del 2014, una condemna que els afectats van recórrer perquè la consideraven "aberrant".

Segons la sentència, Mas, els exconsellers i sis persones més van ser condemnades per les despeses originades pel 9-N, xifrades en 4.946.788,16 euros.

 

Els condemnats van recórrer la sentència en considerar que la decisió del tribunal estava "molt lluny de la imparcialitat" i pretenia ser, d'una banda, "un escarment" per a tots aquells que van dur a terme el procés participatiu del 9-N i, d'una altra, "un avís per a navegants" per a futures ocasions.

Ara la Sala de Justícia del Tribunal ha informat aquest divendres que ha acordat no només mantenir les condemnes imposades sinó afegir-hi un "lleu augment" quan ha decidit incloure-hi altres partides de despeses no previstes inicialment que sumen 41.831,95 euros més.

Així, el total que ara ha de ser restituït a la Generalitat puja a 4.988.620,11, un import del qual els condemnats responen solidàriament.

La sentència detalla que, més enllà que Mas sigui el responsable últim pels gairebé cinc milions, cadascun dels condemnats és considerat responsable directe de determinades quantitats en funció de les atribucions i responsabilitats que van assumir amb motiu del 9-N.

Així, els demandats hauran de reintegrar a la Generalitat de Catalunya la suma total més els interessos legals corresponents calculats des de la data en què es van fer els pagaments.