El Consell de l'Advocacia Catalana ha carregat contra el Tribunal Suprem per haver sentenciat la inhabilitació de Quim Torra per poder seguir exercint de president de la Generalitat. En un comunicat on no nega "un escrupolós respecte a la pluralitat ideològica" dels professionals que integren aquest tribunal, sí ha considerat que és bo obrir un espai de "crítica" i reflexió i consideren que la seva posició ha de prendre valor com a "corporacions de dret públic" que representen en l'exercici de les seves funcions.

Drets vulnerats

De forma explícita i resumint les idees en dos punts molt concrets han manifestat que "respecten la sentència dictada" però a la vegada exigeixen "una revisió d'aquells drets que hagin pogut ser vulnerats". I en aquest aspecte titllen de "greu desproporció" els fets amb la sanció. Per tot plegat, més enllà del perjudici ocasionat a Torra, també "deslegitimen la voluntat popular, lliure i pacíficament expressada" dels catalans i catalanes a les urnes. 

En la línia de la defensa que ha encapçalat l'advocat Gonzalo Boye, des de l'Advocacia Catalana també estan d'acord amb què el Suprem ha acabat "judicialitzant una reivindicació política". Barrejar aquests dos poders és el que ha comportat un "resultat desmesurat i contrari als més elementals principis del dret penal". També recorden, com a experts en la matèria, que aquests principis han de ser "proporcionals, d'oportunitat i intervenció mínima".

Demanen revisar la llei

La recomanació que acaben donant és el diàleg "des del respecte i el coneixement mutu" d'ambdues parts. I enllaça el moviment independentista com una reivindicació "de lliure exercici democràtic i respecte a les minories". Acaben obrint una finestra al canvi i la revisió de la mateixa Constitució o aquells articles que regeixen la interpretació jurídica demanant "l'adequació de les lleis a la realitat social que permetria retornar a la normalitat necessària per assegurar la prosperitat i el futur polític". Una necessitat que des del Col·legi veuen indispensable pel progrés de Catalunya però també per Espanya.

La funció del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya és la representació i la defensa generals de la professió en l’àmbit de Catalunya i la coordinació dels col·legis professionals que els integren. Però també pot exercir altres funcions públiques per delegació del Govern, així com exercir altres activitats de naturalesa privada. Aquest és l'òrgan que integra tots els col·legis catalans: l'Il·lustre Col·legi de l’ Advocacia de Barcelona (ICAB), l'Il·lustre Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa, Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Girona, entre d'altres.