Després que el passat dimecres els plans del PSOE d'augmentar la despesa de Defensa portessin a Unidas Podemos a exigir una reunió d'urgència, aquest diumenge la vicepresidenta Yolanda Díaz rebaixa la urgència de la nova crisi del govern espanyol. En una entrevista a El País, ha evitat posicionar-se sobre la despesa militar, ja que vol tenir "un debat tranquil i assossegat", però si ha assegurat: "Res trencarà el govern espanyol, perquè no hi ha alternativa a la coalició progressista". 

Díaz reconeix que entre els dos partits que conformen el govern espanyol hi ha diferencies, sent la despesa militar un dels punts calents entre les dues formacions. Malgrat tot, davant de la  pregunta sobre si la continuïtat de l'Executiu ha estat en perill ha sentenciat: "Mai. Els pitjors moments de perill van tenir a veure amb una diferent interpretació de la reforma laboral". La vicepresidenta ha insistit que la seva marca és negociar i no aixecar-se de la taula, el que seria el seu pla de cara als nous pressupostos. Tot plegat, queda molt lluny de la urgència amb la qual el 6 de juliol s'amenaçava al PSOE amb una revisió del pacte de la coalició. 

El projecte Sumar

El passat divendres, Díaz es va donar un bany de masses en presentar el seu nou projecte polític: Sumar. Tot i les felicitacions i els copets a l'esquena, la vicepresidenta és molt ambigua en la seva definició del que és Sumar. "No és un projecte electoral, és un moviment ciutadà. (...) Alçarem un projecte de país", ha afirmat a El País, on se li ha qüestionat si no és un punt de partida molt similar al que tenia en el seu moment Podemos. "No és el mateix, Podem mai no s'ha configurat com un moviment ciutadà. Aquí decidirà el moviment, així que prengui el seu rumb i desplega veles, si vol ser alguna cosa més", ha respost. 

Just amb aquesta resposta es planteja una altra incògnita, que serà d'aquest moviment ciutadà, ja que la seva participació electoral Díaz la deixa a l'aire. Quan se li pregunta si aquesta ambigüitat pot jugar en contra del mateix projecte de Sumar, Díaz es defensa: "El que és important ara mateix és obrir un espai al pensament, al país que volem". 

Sobre el que si insisteix la vicepresidenta és que el nou projecte vol una altra Espanya. Alegria, esperança o futur, són alguns dels termes que repeteix Díaz per referir-se a l'Espanya que planteja, per contra ha esquivat parlar de ser d'esquerres a l'entrevista: "Els fetitxes no m'agraden. Apujar el salari mínim, defensar la sanitat pública o l'ús social dels algorismes és d'esquerres? Què és l'esquerra? Què és la progressia? Què és la dreta al món actual?".