L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, recorda a Felip VI el Codi Civil espanyol. Amb ironia escriu a Twitter: "El Codi Civil mai passa de moda". I adjunta l'article 1008, que diu: "La repudiació de l'herència haurà de fer-se en instrument públic o autèntic, o per escrit presentat davant del jutge competent per conèixer el testament o l'abintestat".

Aquest advertiment el fa després que Felip VI hagi renunciat a l'herència del seu pare, Joan Carles I, i també li hagi retirat l'assignació que cobrava com a rei emèrit. L'escàndol de la trama que vincula Joan Carles I i Felip VI, pare i fill, amb un suposat frau fiscal relacionat amb la monarquia saudita no té aturador.

L'explicació de l'article 1008 es basa en temes jurídics, en què només es pot renunciar a una herència quan està oberta. En aquest cas seria el dia que Joan Carles I mori, però no abans.

Una premissa que recull de forma més explícita l'article 991: "Ningú pot acceptar ni repudiar sense tenir coneixement de la mort de la persona de qui hagi d'heretar i del seu dret a l'herència".

codi civil article 991

Les 5 mentides, mitges veritats i enganys al comunicat de Felip VI admetent frau