Una de les incògnites del pacte entre el PSOE i Sumar per reeditar la coalició de govern serà saber el paper que hi jugarà Podem, una formació absorbida electoralment per Yolanda Díaz dins del seu projecte polític aglutinador a l’esquerra del PSOE. I els moviments per buscar protagonisme en la possible coalició ja han començat. Així com la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha admès aquest dimarts que encara “no té coneixement” del contingut de l’acord, un dels portaveus de la formació morada, Pablo Fernández, ja ha reclamat ministeris a Pedro Sánchez i Yolanda Díaz.

Des de Brussel·les, la ministra Montero ha llençat una bateria d’evasives per driblar les preguntes dels periodistes al voltant de l’acord. “No tenim informació al detall de l’acord”, s’ha limitat a respondre Montero, que, això sí, ha reivindicat que “quan Podem està al govern hi ha resultats evidents”, en al·lusió als avenços en polítiques de gènere que, al seu entendre, s’han propiciat en l’anterior legislatura. D’aquestes respostes se’n desprèn que, per un costat, Podem no ha tingut ni veu ni vot en la negociació entre el PSOE i Sumar i, per l’altre, que vol tenir protagonisme en la configuració del possible executiu. Ara bé, la ministra ha abonat la incògnita del suport del seu partit a la investidura de Pedro Sánchez.

Pablo Fernández demana cadires

Qui no ha tingut tantes manies i ha anat més enllà ha estat el portaveu de Podem, Pablo Fernández, en una entrevista a Canal Red, la televisió que orbita al voltant de Pablo Iglesias. Fernández ha aplaudit que el que s’ha sabut de l’acord recull algunes de les propostes de Podem, malgrat que hi troba a faltar “qüestions molt importants”, ha dit sense especificar a què es referia. En aquest sentit, el portaveu dels morats ha reclamat cadires per als seus. “No és tant el que recull l’acord com la capacitat per dur-lo a la pràctica” i, a continuació, ha explicat que “és molt important” saber qui haurà de materialitzar el pacte.

 

"Sense Ione Belarra no hi hauria hagut llei d'habitatge, i sense Irene Montero una 'llei del només sí és sí' o una 'llei trans'", ha dit Fernández, que ha reclamat que, per fer possible l'acord, “cal que tinguem ministeris per garantir que es du a terme". Actualment, el partit de Belarra té cinc diputats integrats al grup parlamentari de Sumar al Congrés dels Diputats.

El PSOE i Sumar posen la primera pedra

PSOE i Sumar han acordat reeditar un govern de coalició espanyol després de posar-se d’acord en una de les mesures que la vicepresidenta Yolanda Díaz reivindicava com a més fonamental: reduir la jornada laboral sense reducció salarial. Les dues formacions també han pactat una reforma del finançament autonòmic, augmentar el parc d’habitatge públic fins al 20%, assolir la "plena ocupació", reforçar el sistema públic de salut, revisar els objectius per evitar el canvi climàtic i universalitzar l'educació dels 0 als 3 anys. PSOE i Sumar han pactat, concretament, que la jornada laboral es redueixi fins a les 37,5 hores setmanals.

A primera hora, hi havia alguns desajustos en els comunicats que cadascuna de les dues formacions ha enviat. El més important: Sumar hi incloïa una reforma del finançament territorial que el PSOE no mencionava en cap moment. I els socialistes tampoc no incloïen en el seu text que s'havia arribat a l'acord de derogar la llei mordassa, un compromís ja assolit amb Podemos en la darrera legislatura. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguezsí que ha confirmat més tard aquesta reforma del finançament autonòmic a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.