L'extresorer del Partit Popular Álvaro Lapuerta, junt al llavors gerent Luis Bárcenas, controlaven totes les adjudicacions d'obra pública a la Comunitat de Madrid, segons ha assegurat avui l'expresident madrileny Ignacio González, que ha suggerit que els seus problemes van començar en arribar al govern regional i no doblegar-se a les pressions.

González, que ha estat sis mesos en presó preventiva pel cas Lezo, ha fet aquestes explicacions en la seva declaració durant dues hores com a testimoni davant del jutge José de la Mata, que investiga els papers de Bárcenas i la caixa B del PP, segons han explicat fonts de l'acusació en aquesta causa.

L'expresident madrileny ha assegurat que li va sorprendre molt que Lapuerta tingués coneixement de les concessions de la Comunitat i ha dit que va donar instruccions precises als seus subordinats perquè evitessin pressions de l'extresorer i la seva gent, entre ells el seu llavors segon Luis Bárcenas, respecte a contractes públics, segons l'esmentada font.

A partir d'allà van començar les seves tibantors amb Lapuerta, ha relatat l'expresident madrileny en la seva declaració, que l'ésser en qualitat de testimoni l'obligava a respondre a totes les parts i dir la veritat.

Precisament va ser també Lapuerta, segons la versió de González, que era darrere de les acusacions sobre el presumpte pagament de comissions a l'expresident madrileny a canvi d'una adjudicació en el municipi madrileny d'Arganda del Rey, diners que es va dir que va fer servir en la compra d'un àtic a Marbella (Màlaga).

Fer Xantatge a Mariano Rajoy

També ha apuntat que sabia de l'existència d'un enregistrament a l'expresident de Degremont Rafael Palencia -imputat en aquesta causa- en el qual aquest afirmava que havia pagat comissions al PP i que després li van confirmar que aquesta cinta havia arribat a Gènova (seu del PP) i que algú la va poder utilitzar per fer xantatge a Mariano Rajoy, si bé no ha assenyalat qui li ho va dir.

González, que ha confessat que els seus problemes van començar quan va arribar a la vicepresidència de la Comunitat de Madrid, ha afirmat també que l'expresident d'OHL Juan Miguel Villar Mir es va reunir amb Álvaro Lapuerta per concretar el pagament d'una comissió a canvi de l'adjudicació de la construcció d'un tren entre Navalcarnero i Móstoles (Madrid), una operació investigada en el cas Lezo.

Una comissió que, segons González, es va pagar finalment des de Mèxic i se la va quedar l'empresari Adrián de la Joya, també investigat en el cas de corrupció del Canal d'Isabel II.

Per la seva part, i segons la mateixa font de l'acusació en la causa, el gendre de Villar Mir, Javier López Madrid, que també ha declarat com a testimoni, ha negat pagaments d'OHL al PP a canvi d'adjudicacions i ha atribuït les acusacions de González a la seva obsessió cap al seu sogre.

El primer en comparèixer davant de De la Mata ha estat l'exgerent del Canal Ildefonso de Miguel, que ha reconegut que va ser ell que va gravar la reunió que va mantenir amb Bárcenas i Palència en la qual aquest últim reconeixia pagaments al PP.

Ho va fer perquè li va semblar estrany que l'extresorer del PP li demanés aquesta reunió i, donades les tensions internes que hi havia en el partit, va considerar que calia gravar-lo, sempre segons les esmentades fonts.

De Miguel no ha confirmat si li va donar la cinta al fundador d'Intereconomia Julio Ariza -que també està citat avui com a testimoni- però sí que ha dit que la va veure amb ell.

Suposadament, segons li va dir González a l'exministre Eduardo Zaplana en una conversa punxada en el cas Lezo, Ariza va fer xantatge a Mariano Rajoy amb aquesta cinta i "el van deixar anar diners" per a ella "per tapar-ho tot".