El portaveu adjunt del grup parlamentari d'Adelante Andalucía i dirigent de Podemos en aquesta comunitat, José Ignacio García, s'ha referit a l'empresonament provisional de set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) per apuntar que aquest cas "fa olor d'altres muntatges policials coneguts.

"L'independentisme no ha estat violent mai, és curiós que just abans de la sentència del procés es facin les detencions. Serà casualitat", va escriure aquest dijous García en el seu compte de Twitter, consultat per Europa Press, on va agregar que aquest assumpte "no va d'independència, sinó de drets civils". "Ho pagarem tots", avisa.

Aquestes declaracions arriben just després que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón hagi ordenat aquest dijous presó provisional per als set membres dels CDR que havia passat disposició judicial.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 considera que existeixen "indicis que formaven part" d'una organització denominada ERT (Equip de Resposta Tàctica), una facció dels CDR amb una "estructura jerarquitzada que pretenia instaurar la república catalana per qualsevol via, inclosa la violenta".

El magistrat va prendre aquesta decisió després de prendre declaració als set investigats, als quals imputa delictes de pertinença a grup terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per causar estralls. En les ordres de presó --que no han estat facilitats als mitjans de comunicació en estar secreta la causa--, el jutge individualitza les accions concretes que atribueix a cada un dels investigats, així com la seva funció dins de l'organització.