“Sembla que tot pugi de preu menys el meu sou”. Sí, segur que tu també has pensat aquesta frase alguna vegada en l’últim any. I és que la maleïda inflació ha fet que ens tornem experts en fer malabars econòmics. Aquesta serà, sens dubte, una de les qüestions que ocuparà bona part de la campanya electoral de les eleccions generals del 23-J i precisament d’això parla la xef Ada Parellada al vídeo d’avui de la sèrie “La culpa és de Madrid?”.

El preu del cistell de la compra s’ha multiplicat en els darrers mesos i això ha portat moltes famílies a haver d’estrènyer-se de valent el cinturó. La crisi alimentària que vivim, segons Parellada, ha afectat de ple a les persones amb més vulnerabilitat econòmica i, per aquest motiu, considera que és cabdal que el pròxim govern espanyol “vetlli perquè aquestes persones estiguin protegides i que es garanteixin els drets fonamentals, entre ells el dret a una alimentació suficient i saludable”. “Per fer això hem de tenir en compte que necessitem un teixit productiu fort i una societat cohesionada i atesa”, afegeix.

"La solució passa perquè l’Estat ens deixi governar els nostres recursos. Nosaltres sabem qui ho necessita i com ho necessita. Per tant, demano al pròxim president espanyol que ens enforteixi econòmicament i que ens deixi decidir com distribuïm aquest pressupost"

La culpa és de Madrid?

Parellada no té clar de qui és la culpa, però sí que afirma que és una qüestió contra la qual tothom ha de lluitar.  I en aquesta línia, demana als 48 diputats catalans que aniran al Congrés que defensin el territori: “Demano que tinguin cura de tot el territori en la seva globalitat, no només de la capital. El territori és molt més ampli i s’ha de tenir cura del sector primari, s'ha d'enfortir i motivar. També de les pimes, del comerç de proximitat, de barri, i, sobretot, que no desatengui les polítiques socials”.

Però les economies familiars no són les úniques que pateixen els efectes de la pujada dels preus dels aliments. La restauració és un dels sectors més afectats per la inflació i, segons la xef, està molt tocat. “Respecte fa quatre anys, la restauració està molt més ofegada. No només pel preu dels aliments, sinó també per la crisi laboral entesa com la dificultat de trobar persones que vulguin treballar al sector. A les PIMES els cal més protecció, perquè tenen una enorme amenaça, que són les cadenes i els grups, que no sempre són de propietat local, sinó que són moltes vegades de fora de Catalunya o fins i tot de fora del continent. És una gran amenaça”, explica. Per tot això, Parellada insisteix en la necessitat que les institucions que neixin d’aquest 23-J donin suport al teixit local.

10 reflexions de 10 vips en format vídeo

La inflació és una de les grans preocupacions dels ciutadans de cara a aquestes eleccions, però no l’única. A ElNacional.cat hem volgut parlar amb 10 personalitats del nostre país per abordar qüestions com la precarietat laboral, el canvi climàtic, la desigualtat entre homes i dones, Rodalies, el col·lapse de la justícia, l’estat de la llengua catalana, l’accés a l’habitatge, les pensions o les relacions Catalunya-Espanya. Això és “La culpa és de Madrid?”, la nova secció audiovisual que podeu seguir cada dia en aquest diari.

📹 Recupera aquí el vídeo de Laura Fa parlant de feminisme.

📹 Recupera aquí el vídeo de Joel Díaz parlant de la defensa del català.

📹 Recupera aquí el vídeo d’Eudald Carbonell parlant del futur de les pensions.