L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat aquest diumenge que els comuns no participaran "de sobrescenificacions ni de crides retòriques, propostes incertes o irreals" per reaccionar a la sentència de l'1-O.

"Volem ser seriosos. Els qui tenen responsabilitat institucional s'han d'asseure per generar un marc de diàleg estable", ha dit en declaracions a la premsa al Mirador de l'Aeroport de Barcelona.

I ha afegit: "Als comuns hi pot haver gent que participi d'una o de diverses mobilitzacions. Jo, com a responsable institucional, tinc molt clar que no he d'estar liderant aquestes mobilitzacions; he d'estar a la institució buscant les condicions d'un diàleg serè".

Per a ella, la ciutadania ha de fer "el que consideri oportú, sempre de forma pacífica com ha estat tots aquests anys", alguna cosa, que defensa respectar i normalitzar.

Colau veu "normal que en democràcia la gent expressi la seva indignació de forma pacífica, però potser també contundent i massiva", encara que ha afegit que l'estratègia dels comuns és treballar pel diàleg i per l'alliberament dels presos.

A més, ha demanat als líders independentistes que s'uneixin a aquest projecte de diàleg: "Sigui per grups parlamentaris o jo mateixa a l'Ajuntament, el que sí que els hem dit és que creiem que s'ha d'aprendre d'aquests dos anys i no repetir el mateix guió que ja ha fracassat".

Rebuig a les filtracions

Colau ha manifestat la seva "condemna enèrgica" a què hi hagi filtracions de la sentència del judici --segons les quals els líders independentistes seran condemnats per sedició i no per rebel·lió--, encara que ha afegit que els comuns sempre han defensat que no es va cometre el segon delicte.

Les filtracions són, segons ella, una falta de respecte als encausats i a les seves famílies, especialment perquè la sentència tindrà "un gran impacte en el conjunt de la ciutadania".

"Que pugui ser una condemna... Sabem que això tindrà un gran impacte emocional a tot Catalunya, que hi ha un ampli rebuig a què hi pugui haver una condemna de diversos anys de presó a aquests líders socials i polítics, de qui podem discrepar moltíssim, però tenim molt clar que això no es resoldrà penalment ni amb presons ni amb jutjats, i aquesta és la posició dels comuns", ha dit.