A poc menys d'un mes de les eleccions municipals del 28 de maig ja ha començat la precampanya per part dels candidats a l'alcaldia de Barcelona, que ultimen els seus discursos i apuntalen els pilars de les seves polítiques. També comencen a temptejar possibilitats de pactes i la cursa per la presidència de l'Ajuntament de Barcelona està en plena efervescència. Ben segur tots els candidats tenen un ull posat en les prediccions electorals i segons una enquesta publicada aquest dissabte pel Diari Ara la candidata d'En Comú Podem, Ada Colau, seria la més votada just per sobre de l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni.

Segons aquestes dades, les dues formacions es disputen la primera posició amb un escó d'interval i és que l'enquesta del rotatiu català apunta que Colau s'enduria un 18,5% dels vots i entre 7 i 10 regidors i Collboni un 18% dels vots amb també entre 7 i 10 regidors. En tercera posició se situaria Xavier Trias qui obtindria un 16,5% dels vots i entre 6 i 9 regidors.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona

A més distància i com a quarta força política en aquesta enquesta se situa Esquerra Republicana amb Ernest Maragall al capdavant, qui obtindria un 14% dels vots i entre 5 i 8 escons. En cinquena posició, i ja a una distància considerable de les quatre formacions que es poden disputar l'alcaldia, se situaria el PP amb entre 2 i 5 regidors, seguit de Vox, amb entre 0 i 5 regidors. Finalment, la CUP (0-5 regidors) i Ciutadans (0-4 regidors), tanquen la llista de partits que podrien obtenir, o no, representació en el consistori municipal, segons aquesta enquesta.

Grans diferències respecte als resultats de 2019

No hi ha color. Els resultats de 2019 i les projeccions de cara als comicis del 28 de maig no tenen res a veure, i és que moltes coses han canviat a Barcelona. En les darreres eleccions municipals el partit que va obtenir més suport dels ciutadans de la capital catalana va ser Esquerra Republicana, amb 10 escons, però que no va poder arribar a l'alcaldia després d'un pacte de govern entre els comuns i el PSC, Colau i Collboni. Precisament, aquestes dues formacions són les que menys veurien alterats els seus resultats si ens aferrem a aquesta enquesta, ja que el 2019 van obtenir 10 regidors Colau i 8 Collboni.

Però si parlem de diferències respecte als darrers resultats el salt més gran és el que faria Junts. El 2019 van obtenir 5 regidors, uns resultats decebedors per als juntaires, i per revertir-ho enguany comptaran amb Xavier Trias com a cap de llista. Segons la projecció el candidat de Junts, tot i que a efectes pràctics es presenta sota la marca "Trias per Barcelona", obtindria entre 6 i 9 regidors, tot i que moltes enquestes el donen com a guanyador dels comicis amb més d'una desena d'escons.

Collboni torna a carregar contra Colau i li retreu que doni "lliçons de progressisme"

La precampanya electoral ja comença a evidenciar disputes i diferències entre candidats. Aquest dissabte l'alcaldable del PSC ha aprofitat un acte de partit per carregar contra l'alcaldessa de Barcelona, malgrat que els socialistes encara formen part del govern municipal i Collboni ha estat el primer tinent d'alcaldia durant pràcticament tot el mandat. El socialista ha retret que la líder barcelonina dels comuns doni "lliçons de progressisme i de polítiques transformadores de la ciutat", perquè creu que aquest és "el llegat" que ha deixat el PSC a través dels diferents alcaldes que ha tingut a la capital catalana.