El govern espanyol en funcions hauria bloquejat la repatriació de les restes de diversos morts de la División Azul perquè no coincidís amb la campanya electoral del 10-N, en plena polèmica pel trasllat de les restes del dictador Francisco Franco.

Així ho asseguren diverses fonts citades per El Confidencial Digital, que apunta que en les tasques de recuperació de militars morts durant la Segona Guerra Mundial a Rússia s'han anat localitzant restes de diversos soldats enrolats en la División Azul -és a dir, l'aportació espanyola a l'exèrcit nazi durant la invasió de la Unió Soviètica-, sobre els quals s'han iniciat diversos expedients per a la seva repatriació.

Segons el mitjà citat, el govern espanyol hauria frenat la tramesa de les restes a Espanya amb la intenció d'impedir que coincidís amb la campanya electoral per no encoratjar les crítiques en un moment que el PSOE feia de la defensa de la memòria històrica una de les seves cartes electorals, ja que el retorn de militars que van lluitar de costat amb els nazis podria ser vist com un enaltiment del franquisme.

Què es fa amb els cossos trobats?

A Rússia es continuen fent tasques de recuperació de soldats morts durant la Segona Guerra Mundial. Al front de Leningrad -actual Sant Petersburg- no és estrany trobar cadàvers de soldats espanyols -uns cinc l'any-.

En aquest cas, el procediment habitual és procedir primer a la identificació -acarant els arxius militars espanyols- per després buscar familiars per oferir-los la possibilitat de repatriar les restes mortals per enterrar-los en un cementiri de la seva elecció. En cas contrari i a través de la Fundació Indortes, són enterrats al cementiri de Pankovka.