"En cap cas volia fer mal a cap policia."  Amb aquestes paraules, Francesc López ha admès que va llençar tres coets pirotècnics en la manifestació contra la sentència del Tribunal Suprem, el 16 d’octubre de 2019, a la Gran Via, cantonada amb el carrer Bruc de Barcelona, però que no anava dirigit contra l’helicòpter dels Mossos, que va ser activat davant els aldarulls. López ha declarat aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona com a acusat de desordres públics i atemptat contra l’autoritat, i la fiscal ha mantingut que se’l condemni a 9 anys i 6 mesos de presó, mentre l’advocat de la Generalitat ha demanat que sigui castigat a 2 anys de presó per atemptat contra l’autoritat. La seva advocada, Mireia San Nicolás, ha demanat l’absolució de López en assegurar que “la seva intencionalitat no era fer mal” i que els “coets no tenien perillositat”.

En sessió d’aquest dimarts, abans ha declarat com a testimoni el pilot de l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra que ha explicat que aquella tarda nit la direcció els va activar "per persuadir" als concentrats en els aldarulls que hi havia, i aquell dia la seva funció era “apropar-se a la concentració per tal que els manifestants s’apartessin de les barricades” i que els agents poguessin treure els contenidors que cremaven.  Ha detallat que van sobrevolar la concentració a uns 300 peus, que són uns 1.000 metres, a l’alçada dels terrats dels edificis de l’Eixample i que va sentir diverses detonacions. Ha detallat que "només un coet el va “desestabilitzar" i fer pujar amunt, i que creu que va detonar a uns 50 metres de l’aparell. A preguntes del magistrat president del tribunal, el pilot ha indicat que el coet va detonar sota l’aparell, tot i que un vídeo aportat a la causa es veu que detona al costat dret, i a més baixa alçada, en forma de palmera.

Coets comprats per Sant Joan

L’acusat ha explicat al tribunal que va comprar els coets  per Sant Joan, i que tenia el romanent a casa. Ha detallat que aquell dia va anar a Barcelona a veure un amic, i que després va anar a la Gran Via, “on va veure una manifestació festiva”, tot i que ha admès que en alguna cruïlla cremaven contenidors. A la Gran Via, ha assegurat que va llançar els coets “perquè hi havia un ambient festiu”, i que en cap cas va apuntar a l’helicòpter perquè el primer dels tres que va fer detonar, l’aparell estava a uns 75 metres lineals de lluny d'ell, i  els altres els va llançar amunt, en una clariana dels arbres. Sí que ha admès que se li va apropar una persona, que va entendre que era un mosso de paisà, que li va preguntar si tenia més coets i que no en tiraria més. Li’n quedaven 2 i ha assegurat que davant la por que li traguessin els coets va deixar el tub que venen amb els coets al costat d’un arbre i ensenyar-lo als Mossos per fer-los entendre que plegava. “No el van detenir ni van comissar els coets”, ha apuntat la seva advocada en les conclusions per insistir que no eren perillosos.

Detingut i deixat anar

López ha explicat que en marxar de la manifestació li van cridar que s’aturés, però com que no va veure si eren els Mossos d’abans no va fer cas i que “se li van tirar a sobre”, i que no es podia moure. L’advocat de la Generalitat, però, ha insistit que es va resistir i va ferir lleument a un agent, i per això també l’acusa d’un delicte lleu de lesions. La seva advocada ha precisat que López té un greu problema a la columna, que li dificulta la mobilitat, i ha negat la resistència, tot i que ja ha aportat al jutjat els 240 euros que se li reclama per a l’agent. Els dos agents que el van retenir, al final, el van deixar anar tot assegurant que els manifestants se'ls van apropar i per la seva seguretat van deixar López, que el van detenir l'endemà en ser identificar un any abans en la protesta contra la manifestació del sindicat policial Jusapol.

 El judici ha quedat vist per a sentència i el tribunal de la secció cinquena haurà de decidir si l’encausat tenia aquesta intencionalitat de fer mal als tres integrants que hi havia a l’helicòpter, la capacitat real del coet, a més dels agreujants de realitzar-ho en una protesta, usar instrument perillós i disfressa (dur un cas i un mocador), com ha conclòs la fiscal.