El ministre d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha relatat al diari alemany Die Welt la dificultat que suposa per a ell visitar el seu poble natal, la Pobla de Segur (Lleida): "Sí que hi puc anar, però no seria gaire agradable. Per tot arreu han penjat cartells en els quals em consideren una vergonya per al poble". "L'enrenou que causaria la meva visita és una cosa a la qual no em vull sotmetre, i tampoc no voldria que els meus amics d'allà haguessin de suportar-ho", afegeix Borrell, en una entrevista la traducció de la qual al castellà ha estat difosa pel Ministeri a la seva pàgina web.

En ella, preguntat sobre per què els no independentistes no es manifesten, afirma que "hi ha gent a Catalunya que ha començat a plantar cara als separatistes" però que "acaben tenint problemes". "A tot aquell que no sigui català de naixement se li dirà que se'n vagi. Jo d'això en dic racisme. I als que com jo són catalans i estan en contra del moviment, se'ls diu traïdors", recalca Borrell.

Quant a l'efecte que està tenint el desafiament independentista en la imatge exterior d'Espanya, admet que "probablement" Espanya no té una narrativa per contrarestar el relat dels qui volen anar-se'n d'Espanya. Per Borrell, "els separatistes són excel·lents explicant històries. Són absoluts professionals en això i no tenen inconvenients a inventar-se una història a fi que el relat sigui bo". A la seva manera de veure, el Govern anterior -el de Mariano Rajoy- "no va saber com contrarestar això" i el del PSOE ho està "intentant", però assumeix que "probablement ja sigui massa tard".

L'entrevistadora dona per fet que el judici al procés no millorarà la imatge d'Espanya, i el ministre replica que "el poder judicial espanyol s'està assegurant que aquest judici sigui un model de transparència". També recalca que el procés judicial "no és una decisió política" sinó que "es deu simplement al fet que unes persones han violat deliberadament la llei".

Davant de la insistència que els veredictes, siguin els que siguin, "reforçaran la llegenda dels màrtirs catalans", Borrell recorda les recents paraules de la ja exconsellera catalana Elsa Artadi, citant una frase d'Ana Frank sobre la llibertat d'expressió. "Va tenir la gosadia de comparar la situació dels catalans amb la desesperada situació de la pobra Ana Frank a l'Amsterdam ocupada pels nazis. A què ve aquesta comparació? S'ha d'estar malament del cap. Qui parla així viu en un món paral·lel", ha dit.