Una veu autoritzada. Elisa Loncón és una reconeguda activista maputxe i expresidenta de la Convenció Constitucional de Xile, l'òrgan encarregat de redactar la nova Constitució xilena. Aquesta setmana ha visitat Catalunya, on s'ha reunit amb Plataforma per la Llengua per analitzar conjuntament la gestió que fa l'estat espanyol del plurilingüisme. El punt de partida de la trobada ha estat clar: "La llengua és un dret humà fonamental", així com que "ningú pot ser discriminat per raó de llengua". I a partir d'aquí, les conclusions han estat fàcils: "És necessari que l'Estat es reconegui com a plurilingüe i que s'eduqui la població en el respecte i l'aprenentatge de les llengües autòctones". Així ho ha recollit aquest divendres l'entitat catalanista en un fil de piulades.

TUIT Plataforma per la Llengua (I)

TUIT Plataforma per la Llengua (II)

A més, Loncón i Plataforma per la Llengua han remarcat "que és important que la llengua tingui un estàndard per poder ser ensenyada i poder desenvolupar literatura i documentació científica". És per això que han insistit en el fet que "els estats haurien de reconèixer les llengües pròpies com una riquesa cultural a protegir i fomentar, sent necessari que totes les llengües puguin generar referents culturals". Una idea que contrasta amb una de les principals notícies d'aquest mateix divendres: l'ultimàtum del TSJC a la Generalitat sobre la imposició del 25% de castellà a les aules catalanes. Si bé encara no és clara quina serà la resposta institucional a aquesta sentència, algunes entitats ja han demanat ignorar-la per protegir la presència del català a les escoles.

TUIT Plataforma per la Llengua (III)

TUIT Plataforma per la Llengua (IV)

Per la seva banda, l'activista maputxe ha participat aquest dijous en una conferència a Barcelona organitzada per Casa Amèrica Catalunya i l'Oficina del Parlament Europeu a la ciutat. En aquest esdeveniment, Loncón ha parlat sobretot de la nova Constitució xilena, però també ha tingut un missatge per Catalunya, ja que veu un paral·lelisme amb el poble maputxe en la defensa de la llengua: "La seva lluita per la seva llengua és important. La lluita per l'autonomia és valuosa pels pobles del món i volem aprendre de vostès". És per això que primer ha visitat Catalunya i el País Basc i que després anirà a Galícia. "Tots ens podem enfortir en aquesta lluita. Per això, és rellevant que vagin a Xile i participin amb nosaltres. La història del plurilingüisme a Xile cal instal·lar-la en la nova Constitució perquè totes les llengües puguin ser utilitzades en igualtat de drets i condicions", ha afegit.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha participat en aquesta conferència, on ha defensat que Xile pot marcar un canvi en la manera d'entendre les constitucions i inspirar altres països, tot i que ha lamentat que l'estat espanyol està "molt lluny d'un procés constituent democràtic i esperançador" com el del país llatinoamericà. Així doncs, ha considerat que Xile té l'oportunitat de fer una Carta Magna ecològica, democràtica i participativa, mentre ha criticat que a Espanya hi ha "un exemple contrari", recordant el canvi de l'article 135 de la Constitució espanyola que es va fer per constitucionalitzar el neoliberalisme. 

 

Imatge principal: L'activista maputxe Elisa Loncón en la conferència d'aquest dijous a Barcelona / Europa Press