Durant aquesta setmana, el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, han organitzat diversos actes institucionals per celebrar la Diada Nacional de Catalunya d'enguany. Els actes més importants se celebraran a Barcelona, com ja és habitual, però no s'ha volgut desaprofitar l'oportunitat per celebrar actes arreu del territori català i a les delegacions que té el Govern a diversos països arreu d'Europa.

Actes institucionals

10 de setembre

Durant la jornada del 10 de setembre, el dia previ a la Diada, el Govern de la Generalitat i el Parlament organitzaran diversos actes des de les 18:00h fins passades les 22:00h.

La jornada d'actes institucionals l'obrirà el president de la Generalitat, Quim Torra, amb l'ofrena floral al Fossar de les Moreres de Barcelona a les 18:00h. Aquest acte també anirà acompanyat amb la formació de la Guàrdia d'honor del Cos de Mossos d'Esquadra

Una hora més tard, a les 19:00h, el president del Parlament, Roger Torrent, lliurarà la Medalla d'Honor del Parlament, en la categoria d'Or, a l'Associació de Mestres Rosa Sensat, per distingir la labor de tots els mestres, famílies i ciutadans per millorar l'educació. La medalla la recolliran Maria Teresa Codina, Pere Darder, tots dos fundadors de l'entitat, Francina Martí, l'actual presidenta, i David Altimir, secretari de l'entitat. 

L'acte comptarà amb les intervencions de Roger Torrent i Quim Torra, i el clourà la interpretació de l'himne Nacional per part de la coral Sant Jordi.

En acabar l'acte, cap a les 20:30h del vespre, es rebrà la Flama del Canigó al Parlament que es traslladarà, a través d'una Marxa per la Llibertat fins la Plaça Sant Jaume. Durant la marxa, es farà una parada al Born Centre Cultural, on hi haurà la hissada de bandera i la interpretació de El cant de la senyera

Finalment, la Marxa per la Llibertat arribarà a la Plaça Sant Jaume sobre les 21:45h i començarà un espectacle musical.

11 de setembre

Al llarg de la jornada de la Diada, el Govern i el Parlament faran la tradicional ofrena floral al monument de Rafael de Casanova. L'Executiu, liderat pel president Torra, la farà a les 9:00h, i la Mesa del Parlament, amb Roger Torrent al capdavant, la farà a les 9:05h. 

Per altra part, al llarg de tot el dia, tant el Palau de la Generalitat (11:00h-20:00h) i el Palau del Parlament (10:00h-19:00h) faran una jornada de portes obertes.

Actes a les delegacions exteriors del Govern

Unió Europea

La delegació del Govern davant la Unió Europea, organitzarà una recepció per commemorar la festa nacional de Catalunya el dimecres dia 12 a les 18:30h. La recepció serà a l'Espai Catalunya Europa, dins la mateixa Delegació del Govern davant la UE i estarà presidida per Meritxell Serret.

Suïssa

La delegació del Govern a Suïssa és la delegació exterior que més actes ha organitzat de cara a la Diada. El primer acte serà el diumenge 9 de setembre, quan el delegat del Govern, Manuel Manonelles, assisteixi a l'acte organitzat pel Casal Català de Lausana en motiu de la Diada. Ja el dia 11, la delegació commemorarà la Diada Nacional a l'estand "Study in Catalonia" del Consell Interuniversitari de Catalunya en el marc del 30è congrés de l'EAIE (European Association for International Education).

Per últim, la delegació organitzarà, el 13 de setembre, un acte de commemoració a la Société de Lecture de Ginebra on assistiran diversos representants de les comunitats catalanes a Suïssa, representants dels partits locals i de la societat ginebrina. A més a més també hi haurà una àmplia delegació del sistema universitari català.

Regne Unit i Irlanda

La delegació del Regne Unit i Irlanda, realitzarà l'acte commemoratiu de la Diada el divendres 14 de setembre a Edimburg, que organitzarà juntament amb la comunitat catalana d'Escòcia. Aquest no serà l'únic acte al que participarà la delegació del Govern, concretament, el dilluns 10 de setembre, el delegat, Sergi Marcé, assistirà al concert de la Coral Catalana de Londres i el cor Llundain London a Westminster a les 19:30h. L'acte està organitzat per l'All-Party Parlamentary Group on Catalonia. 

Actes a les delegacions territorials del Govern

Girona

A la delegació del Govern a Girona, el delegat, Pere Vila, visitarà Sant Feliu de Guíxols per assistir a l'ofrena floral a la tomba del president Josep Irla a les 9:00h del dia de la Diada.

Més tard, a les 11:00h, se celebrarà a l'Auditori Josep Irla de Girona la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, organitzada per la mateixa delegació del Govern, l'Ajuntament de la ciutat i la Diputació. A l'acte hi participaran Pere Vila, delegat del Govern, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, i Miquel Noguer, president de la Diputació.

Lleida

El conseller d'Interior, Miquel Buch, assistirà a l'acte institucional de commemoració de la Diada a la porta dels Bernats de la Seu Vella de Lleida, que se celebrarà el 9 de setembre. El delegat del Govern de la generalitat, Ramon Farré també participarà a l'acte.

Catalunya Central

Els actes de la diada a la Catalunya Central començaran el 10 de setembre a les 11.00 hores on la delegada, Alba Camps participarà a l'encesa de la flama de la resistència catalana custodiada per Cardona. A la tarda, Alba Camps també visitarà Vic per participar a l'ofrena floral davant la placa commemorativa de Francesc Macià "Bac de Roda" a les 19:30h.

A les 11:00h del mateix onze de setembre, la delegada del Govern participarà a l'ofrena floral a la plaça Onze de Setembre de Manresa al costat de la corporació municipal i diverses entitats.

Alt Pirineu i Aran

A l'Alt Pirineu i Aran també se celebraran acte per commemorar la Diada Nacional de Catalunya amb la participació de la Delegació del Govern. Concretament, serà la consellera de Justícia, Ester Capella, i la delegada del Govern, Rosa Amorós, les que participaran a l'acte de commemoració a Isona, al Pallars Jussà, el 10 de setembre.

Madrid

Com també és habitual, la delegació del Govern a Madrid també farà un acte de commemoració de la Diada que presidirà la consellera de Presidència, Elsa Artadi, el pròxim dia 13 de setembre. L'acte se celebrarà als Jardins de la Delegació del Govern a Madrid a les 19:30h i l'obrirà el delegat Ferran Mascarell.

A llarg de l'acte també s'entregaran els reconeixements Amic del Blanquerna, que distingeixen aquelles persones que s'han significat amb el Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, hi haurà una conferència i una interpretació musical.