Un grup de juristes del col·lectiu Llibertats ha organitzat, amb l'ajuda d'alguns eurodiputats espanyols, un acte al Parlament Europeu contra el procés català. Tot i celebrar-se a la cambra europea, però, l'impacte internacional del cas ha estat pràcticament nul.

Segons han explicat fonts parlamentàries a El Nacional, l'acte, que ha tingut lloc aquest dimarts, s'ha fet en una petita sala de l'Eurocambra on hi han assistit una quarantena de persones, la meitat d'elles eurodiputats espanyols i l'altra, públic, quasi tots vinguts de l'Estat espanyol i, segons denuncien, han viatjat amb subvencions del Parlament. 

Així també ho han posat de manifest l'eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa i el seu assessor Aleix Sarri a través de les xarxes socials.

L'acte ha estat conduït per l'eurodiputada d'ALDE Teresa Giménez Barbat, que va ser escollida a l'Estat espanyol a través de les llistes d'UPyD l'any 2014. De fet, els juristes havien aconseguit fer un acte a la cambra perquè havien estat convidats per Giménez. Per organitzar un acte al Parlament, només cal que un eurodiputat apadrini l'acte.

També hi han assistit altres eurodiputats com Esteban González Pons (PP), Ramón Jáuregui (PSOE), Javier Nart (Cs) o Alejo Vidal Quadras. Tots ells espanyols, cap eurodiputat internacional s'ha deixat veure per la sala durant la conferència. 

Aquesta poca presència internacional contrasta amb la que van aconseguir el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva quan el passat mes de gener van pronunciar una conferència sobre el procés a la cambra. Tot i que en aquella ocasió també hi va haver força presència catalana, diversos eurodiputats estrangers hi van assistir, malgrat les pressions del govern espanyol per evitar el ressò internacional de l'acte.

Un referèndum 'contrari a la llei'

Durant la conferència "El dret enfront dels populismes en el marc de la UE", el president del col·lectiu de juristes Llibertats, Pere Lluís Huguet Tous, ha criticat durament el procés sobiranista i el camí que ha emprès el Govern català contra el referèndum. Segons Huguet, la llei del referèndum d'independència és contrària al dret espanyol i internacional i "no té cabuda en una Europa amb garanties".

Pel jurista, el referèndum català no té "garanties" i ha assegurat que a Europa "l'Estat de Dret i el respecte a la llei és el que preval". A més, ha assegurat que els 60 anys de pau i progrés que han portat el projecte europeu "són conseqüència del respecte a la llei i al dret". Per tot això, ha afirmat que el procés no té cabuda a Europa.

A més, Huguet Tous ha assegurat que "postures de desobediència i de manca de garanties i de falta de respecte a l'Estat de Dret no tenen cabuda a Europa" i ha avisat que "com pretenen" una declaració d'independència així "comportaria la sortida immediata de la Unió Europea, precisament perquè així ho diu el Tractat de la Unió, però a més perquè és que un procés en el qual no es compleixin les garanties de l'Estat de Dret no tindrà mai cabuda en la Unió Europea".