L'acte oficial de la Diada d'enguany servirà per demanar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Així ho han anunciat aquest dilluns la portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el vicepresident del Parlament, Josep Costa. L'acte institucional tindrà lloc el 10 de setembre a les 20:30, amb la rebuda de la flama del Canigó des del Parlament, al Parc de la Ciutadella.

Sense anar més lluny, segons ha explicat Elsa Artadi, en la confecció dels actes de la Diada hi ha participat activament l’anterior conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, avui empresonat a Lledoners. “Hauria de ser ell qui estigués aquí”, ha lamentat.

L’acte, dirigit artísticament per Lluís Danés, arrencarà al Parlament, al Parc de la Ciutadella, des d’on s’iniciarà una “marxa de llum”, encapçalada pels presidents Quim Torra i Roger Torrent. La marxa acabarà a la plaça de Sant Jaume, però farà una parada al Born Centre Cultural. Allà tindrà lloc la part més institucional, amb la formació de la guàrdia d’honor dels Mossos d’Esquadra, la hissada de la senyera i la interpretació de El Cant de la Senyera a càrrec del Cor Jove de l’Orfeó Català.

La Diada, segons ha explicat Elsa Artadi, estarà dedicada a la llibertat, a “totes les llibertats que ens sentim amenaçades i manllevades”. Ha posat l’exemple de la llibertat d'expressió. En aquesta línia va el cartell oficial de la Diada, on les quatre barres de la bandera catalana estan tapades per cinta adhesiva, “símbol de la censura”.

diada 2018 parlament Elsa Artadi Josep Costa - Sergi Alcazar

La marxa també vol simbolitzar l’arribada de la llum al Palau de la Generalitat, després de la “foscor” que va suposar durant uns mesos l’aplicació de l’article 155. “La llum simbolitza la força i l’esperança a les institucions, conscients que no hi som tots i que només som a mig camí”, subratllen el Govern i el Parlament.

Està prevista la participació d’artistes com Roger Mas, Judit Nedderman (amb la col·laboració de Txarango) o Núria Graham. Enguany seran llegits textos de Pompeu Fabra, Maria Aurèlia Capmany, Ramon Panikkar o Manuel de Pedrolo.

Actes a les delegacions exteriors

La sèrie d'actes oficials de la Diada d'enguany arrencaran el 10 de setembre amb l'ofrena floral del president Torra al Fossar de les Moreres, a les sis de la tarda, i amb l'entrega de la Medalla d'Or del Parlament a l'Associació de Mestres Rosa Sensat, a les set de la tarda. Posteriorment tindrà lloc la "marxa de la llibertat" organitzada per les dues màximes institucions del país.

A banda dels actes oficials a Catalunya, també se celebrarà el tradicional acte als jardins de la Delegació del Govern a Madrid, el dijous 13 de setembre a les 19:30. Segons Artadi, s'hi convidaran representants del govern espanyol, sense entrar en més detalls. A banda, també se celebraran actes a les delegacions de la Generalitat a l'exterior que estan en ple funcionament, com són les de Brussel·les, Suïssa i el Regne Unit i Irlanda.