Ha costat una esmena de Podemos als seus propis pressupostos de l'Estat, però finalment hi ha hagut acord. Segons informen fonts de la Vicepresidència Segona, de Pablo Iglesias, s'ha arribat a una entesa amb el Ministeri de Transports, de José Luis Ábalos, per aturar els desnonaments sense alternativa habitacional de famílies vulnerables almenys mentre duri l'estat d'alarma, fins al maig. L'acord arriba després de dies de reunions entre els dos ministeris. Es traduirà en un nou decret, que substituirà el que finalitza el pròxim 30 de gener.

Segons aquestes fonts del departament de Pablo Iglesias, "les famílies vulnerables no podran ser desnonades mentre no existeixi la possibilitat que siguin reallotjades en un habitatge digna". Les comunitats seran les encarregades d'oferir aquesta alternativa, "que sempre serà un habitatge digne". Per tant, subratllen, "no podrà ser un alberg, per exemple". Insisteixen que "el llançament no podrà executar-se fins que aquestes persones no tinguin assegurat i garantit el seu reallotjament".

Pel que fa a la condició de vulnerabilitat d'una família, "la concediran els serveis socials a través d'un informe vinculant que els tribunals hauran de sol·licitar obligatòriament en el cas que els afectats al·leguin vulnerabilitat". Aquest acord inclou les famílies en habitatges de grans tenidors (propietaris amb més de deu immobles), i en aquest cas les comunitats tindran un termini màxim de tres mesos per buscar una alternativa habitacional.

Ahir mateix Unidas Podemos va retirar finalment l'esmena antidesnonaments amb ERC i EH Bildu. Poc després, des de La Moncloa, la ministra d'Hisenda va comprometre's a aprovar "en breu" el nou decret en Consell de Ministres. Montero va celebrar aquesta retirada perquè "la iniciativa correspon al govern", que hi està "treballant de manera conscienciada" entre la Vicepresidència de Drets Socials i el Ministeri de Transports i Habitatge. 

Aquella esmena transaccional, però, anava molt més lluny que l'acord entre Pablo Iglesias i José Luis Ábalos. Es plantejava allargar-ho fins al desembre del 2022. Les formacions no van comptar amb la participació del PSOE, a qui va descol·locar la presentació d'una esmena als propis pressupostos. Finalment van acordar rentar els draps bruts a casa.