El PSOE ha aconseguit aquest dimarts el seu propòsit d'apartar a Vox de les presidències de les comissions legislatives del Congrés en acordar el repartiment d'aquests llocs amb el PP i amb Unidas Podemos essencialment, encara que també amb grups més petits com ERC i el PNB.

Els populars, principal grup de l'oposició, assumirà set presidències de les 21 legislatives que divendres que ve es formaran en el Congrés. Unidas Podemos, quart grup a la Cambra, en tindrà sis, mentre que ERC i el PNB previsiblement n'acapararan una cada un.

Vox és el tercer partit en nombre d'escons, 52 concretament, però cap dels seus diputats no figurarà com a president de comissió. El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha denunciat la situació, que ha atribuït al "rodet" del PSOE i d'Unidas Podemos. Tanmateix, també ha inclòs al PP. Ha lamentat que els populars i la seva "filial de Cs" hagin acceptat la distribució de presidències.

Segons la versió que ha donat als mitjans, Vox ha intentat negociar amb els principals grups. Amb el PSOE no ha pogut parlar, en tant que amb el popular no ha estat "fàcil" a causa de la seva "tendència a posar-se'n més d'acord" amb els socialistes.

La portaveu del PP en el Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha rebutjat categòricament que el seu partit hagi vetat el partit de Santiago Abascal i ha recordat que, en allò que a ella respecta, la negociació continua oberta.

Però aquesta negociació no s'encaminaria cap al repartiment de presidències de comissions, sinó cap a les vicepresidències i les secretaries. Les taules d'aquests òrgans parlamentaris consten de cinc llocs: president, dos vicepresidents i dos secretaris.

Fonts del grup popular han explicat aquests dies que l'oferta del PSOE era taxativa: o acord entre ambdós amb Vox fora, o imposaria la seva majoria parlamentària en les votacions dels càrrecs de les comissions.

Aquesta oferta, confirmada per fonts socialistes, va portar al PP a acceptar l'assumpció d'una sèrie de presidències abans que a arriscar-se a perdre-les. Finalment, en tindrà set, algunes de rellevància, com les d'Hisenda, Sanitat, Economia i Defensa.