Finalment, s'han entès. El PSOE i Unidas Podemos han arribat a un acord perquè l'Estat pagui les baixes per menstruació dolorosa des del primer dia, cosa que s'inclourà en l'esborrany de la reforma de la llei de l'avortament. D'aquesta manera, el govern espanyol apaga la seva enèsima crisi amb l'entesa entre els ministeris d'Igualtat i Seguretat Social. De fet, serà la Seguretat Social qui assumirà aquestes baixes des del primer dia i no pas l'empresa. L'executiu també ha evitat marcar un nombre de dies per a la baixa, que durarà el que necessiti cada dona. Tampoc no s'exigirà un mínim cotitzat com en altres incapacitats temporals comunes.

És a dir, les baixes per menstruació dolorosa es tractaran d'una incapacitat temporal assumida per la mateixa Seguretat Social des del primer dia, motiu pel qual no suposaran cap cost per a les empreses. A diferències d'altres incapacitats temporals comunes, no s'exigirà cap temps mínim cotitzat ni s'establirà un nombre de dies, sinó que seran els que necessiti cada dona. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha confirmat l'acord a Twitter: "Reconeixerem per llei el dret de les dones amb menstruacions doloroses a una incapacitat temporal especial que serà costejada per l'Estat des del primer dia". A més, ha celebrat l'entesa amb el ministeri de José Luis Escrivá: "Avancem perquè ja no sigui normal anar a la feina amb dolor i per acabar amb l'estigma, la vergonya i el silenci al voltant de la regla. Avancem en drets".

La mateixa secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, ja havia avançat que aquesta mesura estaria a la norma. Ho havia fet aquest divendres en declaracions als mitjans des de Palma, on s'havia reunit amb la consellera balear de Presidència. Rodríguez ha explicat que aquesta mesura situarà l'estat espanyol en "l'avantguarda" dels drets de salut i reproductius i ha reivindicat que el dret laboral "no pot ser neutre al gènere".

La baixa laboral plantejada pel Ministeri d'Igualtat s'inclourà en l'esborrany de la reforma de la llei de l'avortament, que l'executiu treballa per dur al Congrés dels Diputats i que s'abordarà en el Consell de Ministres dimarts vinent. Així, el govern espanyol s'ha posat d'acord en un tema que encara negociava aquesta setmana, segons Escrivá. El ministre havia detallat que estava fent feina amb Igualtat per buscar un "equilibri" per reforçar a seva "protecció" en aquests casos i fer-lo compatible amb què no es vegi "entorpida" la participació "plena" de les dones en el mercat de treball. Per una altra banda, un dels principals drets que reconeix la nova norma és que les noies de setze i disset anys puguin avortar sense el permís dels seus pares o tutors.