El preacord a què van arribar ERC i la CUP comença a trontollar. Si ahir un dels grups que formen part de la candidatura anticapitalista, Lluita Internacionalista, ja va rebutjar el pacte amb els republicans, avui dimecres també se n'ha desmarcat un dels partits més importants de l'esquerra independentista: Endavant.

Des de la formació de la qual forma part l'històrica dirigent cupaire Anna Gabriel es valora positivament la feina de l'equip negociador del partit per haver "forçat" ERC a parlar de temes com la banca i l'elèctrica pública, la prohibició de les bales de foam i l'eliminació de l'educació concertada i privada, entre d'altres.

Però no és suficient. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, l'organització considera que "no hi ha elements suficients per votar a favor d'aquest acord". Així doncs, els militants d'Endavant estan cridats a rebutjar l'entesa amb els republicans en una votació que se celebrarà aquest dimecres telemàticament.

dolors sabater pere aragones marta vilalta   foto roser gamonal

La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, conversa amb els republicans Pere Aragonès i Marta Vilalta / Foto: Roser Gamonal

L'organització socialista no veu en els acords "ni concrecions ni compromisos ferms". "No ens fiem que això vagi en la direcció que nosaltres considerem, que és incrementar el conflicte i visualitzar que l'Estat és un impediment per fer polítiques transformadores", aclareixen.

Cap suport a la taula de diàleg

Endavant també critica la taula de diàleg, a la qual asseguren que no poden donar "el més mínim suport". Tampoc volen lligar-se en cap compromís d'evitar les crítiques cap als republicans: "El paper de la CUP ha de ser clarificar l'estratègia pròpia cap a l'autodeterminació i treballar per exercir-la, no sotmetre's a taules de diàleg i estructures purament declaratives".

Pel que fa a la moció de confiança que Aragonès va prometre als anticapitalistes a canvi del seu aval, Endavant tampoc ho veu bé. "No una legislatura en dos temps, veiem una legislatura de conflicte i clarificació estratègica per a una possible ruptura amb l'Estat", reivindiquen.

Poble Lliure

Per altra banda, Poble Lliure no votarà en contra de l'acord, segons ha pogut saber aquest diari, però el considera "millorable". Alguns dels elements que l'organització interna de la CUP voldria modificar és introduir el Consell per la República a l'acord o no donar tant marge a la taula de diàleg. I alerten que treballaran per poder incloure les seves propostes a l'acord "com sigui".

Així doncs, ja són dues les formacions internes de la CUP que rebutgen el preacord amb ERC, que es basa a fer un nou referèndum aquesta legislatura, revisar la taula de diàleg el 2023 i sotmetre Aragonès a una moció de confiança a mitja legislatura. En el comunicat emès ahir per Lluita Internacionalista, l'organització alertava de la "podemització" dels anticapitalistes, en referència als pactes entre el partit de Pablo Iglesias i el PSOE. I tot i que Poble Lliure no votarà en contra, sí que l'ha criticat.

Acord i investidura

Ara bé, cap la possibilitat que tot i que l'acord sigui rebutjat, els anticapitalistes facilitin la investidura del republicà. La tercera pregunta que respondran els militants de la CUP va en aquesta direcció: "En cas que surti una majoria contrària a l'acord en la primera votació, creus que la CUP ha de facilitar igualment la investidura d'ERC?".