Les formacions independentistes Acció per la República, MÉS i Reagrupament han reclamat aquest dijous al president a l'exili Carles Puigdemont que lideri "una candidatura de país" que funcioni "com un front ampli sobiranista" de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig. Puigdemont aclarirà avui en una conferència a Elna (Catalunya Nord) si concorre a les eleccions catalanes del proper 12 de maig o si, per contra, decideix presentar-se a les europees del 9 de juny per intentar revalidar la condició d'eurodiputat.

En un comunicat conjunt difós aquest dijous, les tres formacions consideren que l'avenç electoral "ofereix a l'independentisme una oportunitat única per recuperar la iniciativa, reprendre l'1-O i tornar a fer un pols des de les institucions pròpies, sense renunciar a l'unilateralisme, a un estat espanyol en crisi estructural". Acció per la República (col·lectiu impulsat per independents de Junts per Catalunya) Reagrupament i MÉS, que està format per antics quadres sobiranistes del PSC, van donar suport a la candidatura de Junts a les últimes eleccions al Parlament.

En el comunicat, els tres partits reclamen que la candidatura presenti "un programa de màxima exigència nacional democràtica i un programa sectorial de mínims" que sigui capaç de "representar una àmplia majoria de ciutadans". Per això, els tres partits fan una crida "als diferents actors del món independentista a sumar-se a aquesta candidatura per culminar col·lectivament el camí cap a la independència".

L'acte de Puigdemont a Elna

El president a l'exili anunciarà si es presenta com a candidat a les eleccions aquest dijous a les 19h en un acte a l'Ajuntament d'Elna, al Rosselló. La setmana passada Puigdemont ja va avançar que li faria molta il·lusió ser al Parlament al debat d'investidura. En un missatge a X, l'eurodiputat assegura que van "anar a l'exili per les mateixes raons per les quals n'haurem de tornar". I afegeix: "El futur de la nostra nació i no pas el nostre destí personal ha inspirat totes les decisions preses". "El fil roig que ha marcat el meu compromís polític s'ha mantingut indeleble a desgrat de les adversitats a què m'he de confrontar des de fa vuit anys, especialment dures des de fa sis anys i mig", assenyala el dirigent de Junts per Catalunya a les xarxes socials.

Puigdemont també ha de decidir si renuncia a encapçalar Junts a les eleccions europees del 9 de juny. Des del partit ja han apuntat que veuen difícil que sigui candidat als dos comicis. L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ja ha avisat que Puigdemont està disposat a tornar a Catalunya i que el detinguin. "No podran evitar que sigui president", ha dit en referència a l'aplicació de l'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!