La proposició de llei d’amnistia, que s'ha començat a tramitar al Congrés dels Diputats, recaurà tard o d’hora a les mans del Tribunal Constitucional, que n’haurà de decidir l’encaix a la llei fundacional de la democràcia espanyola. I a l’òrgan de garanties hi ha començat aquest dijous un joc d’equilibris que pot fer decantar la balança en els propers mesos. Ja hi ha començat la pugna per controlar els magistrats que examinaran lletra a lletra la llei, perquè, de la majoria que hi hagi, en dependrà la sentencia sobre el text que s’acabi aprovant.

L’abstenció del magistrat progressista Juan Carlos Campo per deliberar sobre l’eventual llei -que el TC encara ha d’acceptar- comença a estrènyer la majoria de l’ala progressista que domina l’organisme interpretador de la Constitució. El govern de coalició va capgirar la truita en la passada legislatura en renovar el ple del TC, deixant una majoria de set magistrats progressistes davant els quatre considerats conservadors.

Aquesta superioritat s’ha fet notar a l’hora de validar les lleis més icòniques de Pedro Sánchez, com la d’educació, la d’eutanàsia o l’impost a les grans fortunes, al marge d'avalar la de l'avortament aprovada per José Luis Rodríguez Zapatero. A banda d’aquests onze magistrats que integren el ple, hi ha una dotzena plaça vacant, corresponent al sector conservador, per bé que no se n'ha fet el nomenament per culpa del desacord entre el PSOE i el PP per la renovació de la cúpula del Consell General del Poder Judicial.

 

Amb aquest context, el pas al costat de Campo pel que fa a l’amnistia equilibra una mica més les forces -per sis a quatre- entre els dos blocs de magistrats. Ara bé, la cosa no s’acaba aquí. Campo ha aprofitat un recurs d’empara d’un particular contra l’amnistia -que li reclama la recusació per la seva etapa al capdavant del ministeri de Justícia- , per renunciar a dir-hi la seva i evitar comprometre la “imparcialitat” del TC. L’exministre va ser el responsable de signar els indults als líders independentistes, tot i que en l’argumentació hi va defensar que la llei de l’oblit judicial era “inconstitucional”.

Conde-Pumpido i Díaz, també qüestionats

El cert és hi ha dos magistrats més del sector progressista que també estan sota la lupa del dubte. Un altre dels recursos d’empara contra l’amnistia ha anat a parar a mans de la magistrada Laura Díaz i en el qual se li demana la recusació per haver sigut alt càrrec de La Moncloa entre el 2020 i el 2022. Tant Díaz com Campo van ser els magistrats que el govern de Sánchez va col·locar en la renovació del TC. Ara la seva vinculació passada amb l’executiu els pot pesar.

En l’òrbita també hi ha el president del tribunal, Cándido Conde-Pumpido, a qui també li poden caure peticions perquè faci un pas al costat. De fet, Conde-Pumpido ja es va apartar l’abril de 2022 de totes les qüestions relacionades amb el procés independentista després d’una recusació sol·licitada pel president a l’exili, Carles Puigdemont. De fet, després de l’abstenció de Campo, el Partit Popular ha demanat aquest dijous a Conde-Pumpido i Díaz que segueixin els passos del seu company de ple.Segons el criteri de la secretària general del PP, Cuca Gamarra, s’haurien d’inhibir “tots aquells magistrats del Tribunal Constitucional que tinguin alguna tatxa de parcialitat o de no independència”. “Evidentment n’hi ha dos [en al·lusió a Campo i Díaz] que han format part del mateix govern i n’hi ha un tercer que és Conde-Pumpido que també s’hauria d’apartar d’allò que té a veure amb aquest assumpte”, ha indicat Gamarra aquest dijous des del Congrés dels Diputats.

 

Amb una vacant per designar, els tres casos presentats són importants pel que fa a la composició de majories al ple del TC, d’aquí que el desenllaç de les abstencions i les recusacions s’albira determinant per a la resolució dels futurs recursos sobre l’amnistia. El Partit Popular ja té la maquinària engreixada per acudir a l’òrgan de garanties cada vegada que sigui possible. I al final del camí, el Constitucional haurà de mullar-se sobre el fons del text.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!