Més de cinc anys després que un grup d'activistes d'Arran ocupessin la seu del PP a Barcelona el març de 2017, quan encara faltaven mesos perquè se celebrés el referèndum d'autodeterminació, però ja estaven en marxa tots els preparatius, aquest dimarts s'ha comunicat que el magistrat del jutjat Penal 17 de Barcelona els ha absolt del delicte de desordres públics del que estaven acusats. A més, el jutge Josep Tomàs Salàs ha descartat també que David Fernández (CUP) cometés un delicte de fals testimoni en la seva declaració en aquest judici, que va tenir lloc el febrer d'aquest 2022.

Els fets es remunten al 2017, quan Arran (formació que forma part de l'Esquerra Independentista) va ocupar la seu dels populars a Barcelona per denunciar l'actitud del partit davant la voluntat dels catalans de celebrar un referèndum. En aquell moment, Mariano Rajoy era el president del govern espanyol. Llavors, l’organització juvenil va entrar dins la seu i la va empaperar i omplir d’urnes de cartó.  La Fiscalia demanava per ells una multa de 5.400 euros, que amb l'absolució queda descartada. 

Un bloqueig insuficient 

Durant el judici, tots sis van negar que haguessin bloquejat l'accés a la seu i que per culpa seva s'impedís l'entrada o sortida de l'edifici. En la sentència, es considera provat que alguns concertats van penetrar dins l'edifici del PP, dificultant l'entrada i sortida del personal i enganxant adhesiu a les seves parets. Amb tot, només poden acreditar que un dels acusats va entrar a l'edifici, dificultant l'entrada i la sortida de persones, durant uns "vint minuts" que és el que va durar la protesta. Sigui com sigui, el jutge considera que aquests fets no compleixen els requisits per ser un delicte, especialment pel fet que aquesta "ocupació" del vestíbul, que no de l'edifici, va durar menys de mitja hora.  

Anant més enllà, també descarta que la pau pública quedés afectada per aquesta protesta, tot recordant que "l'exercici dels drets fonamentals no és neutre i que poden sorgir inconvenients i molèsties als afectats", que en aquest cas serien les persones que volien accedir a la seu, durant els pocs minuts que va durar la protesta. A més, encara que el jutge considera provada que l'ocupació havia provocat danys valorats en uns 1.300 euros, tal com havia denunciat el PP que es va retirar de l'acusació de la causa, aquesta despesa no recau sobre ells perquè estan absolts. 

El testimoni de David Fernàndez

La sentència també conclou que David Fernández no va cometre cap delicte de fals testimoni, després que a principis de novembre la Fiscalia demanés que s'investigués a l'exdiputat de la CUP al Parlament per aquesta possibilitat. Fernández va explicar al judici que va anar a la seu del PP, com a "activista" i amb la llavors portaveu del grup parlamentari de la CUP, Anna Gabriel, per fer de “mediador” per si hi havia algun conflicte, que ha negat. No obstant això, en l’informe final, el fiscal demanava que s’enviés a un jutjat de guàrdia la declaració en el judici de David Fernández perquè considera que ha mentit en assegurar que "ningú va entrar a la seu del PP", tot i que una quinzena de joves va entrar al vestíbul del local". Com ja s'ha dit, aquest vestíbul és un espai entre les dues portes, on van quedar "atrapats" els activistes, però la Fiscalia considerava que Fernández podria haver mentit, cosa que ara el jutge ha descartat.