Un jutge de Barcelona ha absolt l'ultra acusat d'amenaçar amb una pallissa l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, en argumentar que, ja que no existeixen proves suficients contra ell, prefereix deixar en llibertat un culpable abans que condemnar un innocent.

A la sentència, el titular del jutjat d'instrucció número 17 de Barcelona, Fernando Luis Criado, creu acreditat que el denunciat, Miguel V., per a qui el fiscal demanava una multa de 1.080 euros per un delicte lleu d'amenaces amb l'agreujant de motivació ideològica, va abordar Fernàndez el passat 18 d'abril al Passeig de Sant Joan de Barcelona i el va increpar i li va recriminar les seves idees polítiques.

No obstant això, el jutge al·lega que no ha quedat "prou provat" que el denunciat acovardís l'exdiputat anticapitalista amb expressions com "Jo sóc un feixista, sé exactament qui ets", "Et clavaré una pallissa ara mateix. Et destrossaré o rebentaré" i "No serà avui, però serà un altre dia, això és un compte enrere".

En la sentència, que Fernàndez ja ha anunciat que recorrerà, el jutge exposa que en el judici, celebrat el passat 13 de desembre, no es van aconseguir "aclarir els dubtes" que es presenten sobre "la realitat dels fets denunciats, per la qual cosa, davant l'estat de vacil·lació i incertesa que el dubte provoca, resulta lògic, humà i prudent adoptar la solució més favorable al reu". "Sabut és -afegeix el jutge en la seva resolució- que resulta més útil a les estructures socials d'un país la llibertat de càrrecs d'un culpable que la condemna d'un innocent".

Segons el magistrat, a la vista de les proves aportades, no es pot considerar "acreditat, amb la certesa i el rigor que requereix el Dret Penal", que el denunciat intimidés Fernàndez, i "existeixen dubtes raonables al respecte que impedeixen formar un judici exacte del que va succeir i assolir el necessari convenciment moral sobre la realitat dels fets que s'atribueixen al denunciat".

Dues versions contradictòries

El jutge exposa a més que en el judici es va comprovar l'existència de "dues versions contradictòries, que no vénen avalades ni corroborades per prova objectiva i imparcial", pel que veu "forçós" decantar-se per la versió més favorable a l'investigat.

En el judici, Fernàndez va relatar que l'ultra el va abordar a la via pública i li va proferir expressions amenaçadores, mentre que l'acusat va admetre que es va produir la trobada, de forma fortuïta, i que va increpar i va discutir amb l'exdiputat de la CUP per la diferent i oposada ideologia de tots dos, encara que va negar que l'hagués intimidat.

La Fiscalia va demanar una multa de 1.080 euros per a l'acusat, i que indemnitzés amb 600 euros l'exdiputat anticapitalista, en considerar que les amenaces havien quedat acreditades pel relat "contumaç i persistent" de David Fernàndez.