El judici als 11 acusats per la protesta del 25 de març de 2018 davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida contra la detenció de Carles Puigdemont ha començat aquest dimecres. Entre els acusats es troba el raper Pablo Hasél, qui va ingressar a la presó el febrer del 2021, després que l'Audiència Nacional el consideres culpable dels delictes d'enaltiment de terrorisme i injúries a la Corona. 

Als 11 homes se'ls acusa de presumptes delictes de desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat i lesions i la fiscalia demana per a Hasel cinc anys i nou mesos de presó i, per als altres 10, entre tres mesos i cinc anys. A l'inici de la vista, tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat han arribat a un acord per rebaixar la pena a 4 dels encausats, dels 5 anys i 3 mesos de presó fins als 9 mesos, perquè han reconegut els fets. 

Abans de començar el judici, un dels onze acusats, Àxel Albendea, ha assenyalat que "és un judici polític on no jutgen a onze persones sinó a la voluntat de tot un poble perquè aquells dies calia ser al carrer". "La campanya de solidaritat ens ha donat molta força i entrarem i sortirem amb el cap ben alt i amb les idees intactes perquè no pactem amb un estat feixista", ha exposat. Albendea considera que "les proves que presenta la Guàrdia Civil, amb la complicitat dels Mossos, els domassos d'Òmnium els llaços grocs de l'ANC, són falses".

Suport als acusats

Abans del judici, una trentena de persones s'han concentrat a l'avinguda Francesc Macià, a l'altura de la subdelegació, per acompanyar els acusats fins als jutjats amb crits demanant la seva absolució així com la llibertat de Pablo Hasel. Les mares d'alguns d'ells, entre les quals la del mateix raper, han encapçalat una marxa per acompanyar els acusats per fins als jutjats de Lleida. Durant tota la jornada, i també dijous, quan està previst que continuï el judici, s'han organitzat xerrades, concerts, àpats i altres activitats de suport als Onze de la Subdelegació.

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que s'ha desplaçat a Lleida per donar suport als acusats, n'ha demanat l'absolució, així com la llibertat per a Pablo Hasel. "Hi ha un degoteig sistemàtic d'una repressió que no cessa, que ja suma més de 4.200 represaliats, perquè agafem por, deixem de defensar els nostres drets i abandonem els nostres objectius polítics", ha afirmat Antich. "No ho tolerarem ni ho permetrem i allí on l'estat espanyol actua per trencar vincles, per trencar l'organització i per desarmar la solidaritat antirepressiva de la societat civil organitzada, demostren que continuarem teixint vincles encara més forts, organitzant-nos i enfortint la lluita repressiva arreu", ha afegit el president d'Òmnium.