Nova ofensiva judicial contra la llei d’amnistia. En aquest cas, directament contra els partits que l’han acordada, el PSOE, Junts i ERC, i contra el portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Patxi López. L’atac arriba en forma de querella presentada a l’Audiència Nacional per Abogados Cristianos, que acusa les tres formacions “d’impedir l’execució de nombroses resolucions judicials, dictades pels jutges i tribunals competents en l’exercici de la potestat jurisdiccional” i d’un delicte de tràfic d’influències. La querella, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, sosté que l’amnistia és una manera “d’usurpar les funcions del poder judicial mitjançant la falsa aparença de legalitat de la via parlamentària” per aprovar una llei que neix d’un “pacte fraudulent” i que “només persegueix els interessos particulars dels partits querellats” per “obtenir la impunitat dels fets delictius”. El text sosté que l’amnistia “no és més que un indult generalitzat encobert”.

La querella esgrimeix que “és un fet objectiu que l’entranya dels acords subscrits” entre el PSOE i els partits independentistes “no persegueix allò que han anomenat «desjudicialitzar el conflicte de l’Estat amb Catalunya»”, sinó que “consisteix a obtenir vots per al candidat del PSOE a la sessió d’investidura”. Pels denunciants, això és un pacte amb “causa il·lícita i nul de ple dret” per “afavorir delinqüents i no la solució a cap conflicte” en el qual els tres partits “s’han concertat expressament per impedir que els òrgans jurisdiccionals competents executin les resolucions judicials dictades en l’àmbit de les seves competències en relació amb els delictes comesos pels afiliats i simpatitzants” d’ERC i Junts. Per Abogados Cristianos, l’amnistia “només serveix” perquè “un grup de ciutadans puguin eludir l’acció de la justícia, sota la disfressa que es persegueix cercar possibles solucions a un suposat conflicte polític”.

La querella parla del delicte tipificat a l’article 508.1 del Codi Penal, que és el que comet “l’autoritat o el funcionari públic que s’arrogui atribucions judicials” o “impedeixi executar una resolució dictada per l’autoritat judicial competent”. Com que els tres partits no són autoritats, l’escrit planteja que han disposat de “la cooperació d’un tercer revestit d’autoritat”: Patxi López. Així doncs, per impedir l’execució de les resolucions judicials, els querellats “han ideat una successió de fets delictius, pactats per escrit i publicats sense rubor”. A més, la querella planteja el delicte de tràfic d’influències per la “influència exercida” pel PSOE sobre Patxi López (reconeix que tots dos tenen una “relació d’afinitat política i ideològica”) i perquè, a parer dels denunciants, els actes estan “adreçats a obtenir una resolució beneficiosa econòmicament”.

Denuncia una ordre “clarament irregular” del fiscal general de l’Estat

Així mateix, la querella sosté que l’ordre que va donar la Fiscalia General de l’Estat el novembre per recopilar la informació sobre les causes a les quals podria afectar l’amnistia és “clarament irregular”. L’escrit esgrimeix que aquests fets constitueixen “una clara cooperació a les finalitats denunciades” en la querella i “un altre possible indici de criminalitat”. Abogados Cristianos argumenta que quan Álvaro García Ortiz va fer aquesta petició, l’amnistia “no estava ni aprovada ni admesa a tràmit parlamentari” i que, per tant, el fiscal general “no estava actuant en exercici de les seves funcions legalment establertes, ja que no existia cap llei que justifiqués la petició d’informació”.

Les comissions d’investigació del Congrés són un “clara violació” de la independència judicial

Finalment, Abogados Cristianos tampoc estalvia retrets cap a les comissions d’investigació que s’han constituït al Congrés sobre l’operació Catalunya, els atemptats de l’agost del 2017 i l’espionatge amb Pegasus. L’escrit sosté que són una “clara violació” de la independència judicial, una “flagrant usurpació” de les funcions del poder judicial i “contràries” a la separació de poders i a l’essència d’un estat democràtic de Dret.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!