El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha demanat a diferents Fiscalies que recaptin dades de les causes obertes relacionades amb el procés i a les quals podria afectar la futura llei d'amnistia que ja es tramita en el Congrés dels Diputats. La Secretaria Tècnica de la Fiscalia General de l'Estat va emetre el passat 16 de novembre un ofici, al qual ara ha tingut accés EFE, en el qual es dirigeix a la Fiscalia Superior de Catalunya, a l'Audiència Nacional i als fiscals de Sala del Suprem perquè li remetin aquesta informació, i dona de termini fins al 15 de desembre.

En concret reclama "quants procediments penals s'hagin tramitat en el territori de la comunitat autònoma de Catalunya en relació amb el procés independentista i altres fets compresos en l'article 1.1" de la llei proposada pel grup socialista. Aquest article estableix que quedaran amnistiats els delictes relacionats amb “les consultes celebrades a Catalunya el 9 de novembre de 2014 i l'1 d'octubre de 2017” en el període entre l'1 de gener de 2012 i 13 de novembre de 2023. Demana així que li siguin remeses dades de tots els procediments judicials en tràmit i d'aquells que hagin estat arxivats o jutjats i sentenciats.

Les Fiscalies d'Àrea i les Provincials hauran d'enviar aquesta informació, juntament amb els procediments penals competència de la Fiscalia de la comunitat autònoma, a la Secretaria Tècnica a través d'un correu electrònic habilitat per aquesta sol·licitud. El motiu d'aquesta petició, explica l'escrit, es deu a la "complexitat de la matèria i el breu termini que per a l'aplicació de l'amnistia preveu la proposició de llei orgànica, quan determina el caràcter preferent i urgent de la seva tramitació". També, "en intenció a donar compliment a la missió constitucional del Ministeri fiscal a través del principi d'unitat d'actuació que regeix la nostra institució", apunta.

Segons han informat fonts de la Fiscalia, és necessari realitzar prèviament aquesta labor de recopilació de dades abans que entri en vigor la llei perquè, com que no hi ha una aplicació informàtica per dur a terme aquesta feina, han de buscar causa per causa. Recorden les fonts en aquest sentit que ja ha estat suspès un judici invocant la futura llei d'amnistia, per la qual cosa és necessari que la Fiscalia conegui la situació en què es troben aquestes causes.

Primer judici suspès a independentistes per la llei d'amnistia

Primer judici que se suspèn a independentistes en previsió de la futura llei d'amnistia. El jutjat Penal 2 de Girona va comunicar el passat 1 de desembre als processats per la invasió de les vies del tren a la ciutat el 2018, cas conegut per '21 raons', que suspèn el judici programat pel 12 i 13 de desembre davant la tramitació de la llei de l'oblit sobre fets del procés d'Independència de Catalunya, segons s'ha notificat aquest divendres. Els advocats dels quatre joves, Montse Vinyets i Benet Salellas, havien demanat la suspensió de la vista davant el registre de la proposició de llei del PSOE al Congrés, i la lletrada de l'Administració de Justícia del jutjat, María Jesús Hernández, ho va acordar, amb l'oposició de la Fiscalia i el vistiplau de l'Advocacia de l'Estat.