L'Abat de Montserrat, Josep María Soler, ha assenyalat que "l'Església a Espanya i l'Església a Catalunya també estan intentant bastir ponts i afavorir el diàleg per superar la situació difícil" que es troba Espanya en l'actualitat o en la que es pugui trobar "en el futur".

En una entrevista a Trece, Soler ha insistit que és necessari "seguir pel camí del diàleg, del respecte als altres, deixant de banda la cultura de l'insult i del menyspreu". En aquest sentit, ha recordat que "l'Església té entre els seus membres persones molt plurals, políticament parlant, i això pot afavorir la trobada".

L'Abat de Montserrat no ha volgut deixar de banda una altra de les qüestions que marquen l'actualitat com és la protecció als menors i ha explicat que han posat en marxa "una comissió independent del Monestir per aclarir situacions passades".

Segons ha indicat, es faran públics els resultats d'aquesta investigació, perquè la seva intenció és aconseguir la "transparència total". "A més, s'han establert protocols perquè no torni a succeir amb un control més gran en l'admissió de candidats a fi d'assegurar que estan equilibrats per complir el compromís de la castedat", ha declarat en la seva intervenció.