El president de Vox, Santiago Abascal, ha garantit aquest dimarts el suport de la seva formació a la candidatura d’Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol. Però l’ha avisat que “no es pot normalitzar Junts per Catalunya”, després que en les darreres setmanes el PP obrís la porta a negociar amb Carles Puigdemont una investidura del líder popular. El president de la Generalitat a l’exili ha tingut diverses aparicions en aquest debat d’investidura de Feijóo com a president del govern espanyol. “Ja vam veure un president de la Generalitat amagat al maleter d’un cotxe”, ha assenyalat el líder de l’extrema dreta en un avís a l’independentisme per no comprar els “xecs sense fons” de Pedro Sánchez.

🔴 Debat d’investidura de Feijóo, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats

Abascal ha lamentat durant el seu discurs l’estratègia de Pedro Sánchez de pactar amb l’independentisme a canvi de mantenir-se a la Moncloa. Ara bé, el líder del partit de l’extrema dreta ha avisat l’independentisme que si mai arriba a un pacte amb el PSOE per amnistiar els actors del Procés, o fins i tot a una autodeterminació, mai no es compliran aquests pactes. Perquè toparan amb l’estat espanyol en tota la seva integritat, ha assegurat.

Durant el discurs de Santiago Abascal, Vox ha allargat la mà al PP per signar un pacte que serveixi per “aturar el separatisme a través de la complicitat de la Moncloa”, però ha lamentat que el 2017 el PP apliqués un 155 “dèbil” a Catalunya, que va permetre que la Generalitat es mantingués en mans de l’independentisme després d’unes eleccions al Parlament.

Abascal també ha criticat que el Congrés dels Diputats hagi aprovat una reforma del reglament perquè s’hi puguin parlar les llengües cooficials. Ha aprofitat això per carregar contra Borja Sémper, portaveu del PP, per haver decidit la setmana passada parlar en algun moment en basc. D’aquesta manera, ha instat el PP a aprofitar la seva majoria absoluta al Senat per prohibir-hi l’ús del català, el basc i el gallec.

Concretament, el líder de Vox ha assenyalat que ara no és moment de "coquetejar" amb els nacionalismes ni d’apostar per "l'equidistància". De fet, ha demanat a Feijóo que treballi per aprofundir a partir d’ara la col·laboració entre PP i Vox per dibuixar una "alternativa nacional" que ha descrit de "responsabilitat històrica". Segons Abascal, cal una col·laboració "sense miraments ni complexos" entre els partits de dretes espanyols. Ha recordat, també, que tant el PP com Vox ja governen junts a autonomies, municipis i ens locals. "Aquesta sessió ha de servir per a ratificar els nostres acords", ha apuntat. "Hem de donar esperança a tots els espanyols que volen veure amb claredat una alternativa de govern", ha afegit.