El ministre de Foment en funcions i un dels negociadors del PSOE per a la investidura, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest dimarts que el seu partit està disposat a "perfeccionar l'autogovern" de Catalunya i "millorar" l'actual sistema de descentralització espanyol.

En declaracions als mitjans de comunicació des de Londres dies abans de reunir-se amb una comissió negociadora d'ERC a la recerca de la seva necessària abstenció per superar la investidura, Ábalos ha defensat que l'autogovern és el "punt comú" on podrien trobar-se el PSOE i els independentistes.

Ábalos ha ressaltat que els socialistes estan "disposats" a establir "un marc de diàleg" des del qual afrontar l'actual conflicte territorial, com demanen, segons la seva opinió, les bases d'ERC. "Una altra cosa són les condicions o els continguts" d'aquest diàleg, ha precisat, admetent que algunes de les exigències que planteja la direcció dels republicans són "inassumibles" per part del PSOE, com és el cas del referèndum d'autodeterminació o l'amnistia per als presos polítics.

El número tres del PSOE ha remarcat que el seu partit encara la situació a Catalunya des de la fórmula de la "llei i el diàleg", això és, amb voluntat de parlar, però dins dels límits que procura la llei.

Preguntat pel diàleg entre Governs, d'igual a igual, que exigeix ERC, Ábalos ha demanat de "normalitzar" la interlocució de l'Executiu espanyol amb qualsevol Govern autonòmic que es doni "dins de la normalitat del funcionament constitucional".

Ábalos ha aprofitat per assenyalar que si al final la responsabilitat de permetre la formació de govern a Espanya recau en ERC és perquè abans altres partits amb "més experiència" en la governabilitat d'Espanya han rebutjat col·laborar. I ha incidit que a ERC li estan demanant una abstenció que permeti desbloquejar, no el suport permanent al govern espanyol de coalició entre PSOE i Podemos.