El ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha destacat aquest diumenge que amb el Govern socialista de Pedro Sánchez "l'independentisme és més feble" que quan governava Mariano Rajoy i ha reclamat al PP i altres partits de l'oposició "que deixin d'utilitzar Catalunya" i no recorrin "a les dues Espanyes" en assegurar que "en aquest país no sobra ningú".

En el transcurs d'un míting a Melilla per presentar als candidats a les eleccions generals i europees dels socialistes de Melilla davant de més de 150 persones, José Luis Ábalos ha declarat que li fa gràcia quan des del PP "em treuen el tema territorial" quan amb anteriors executius populars "van permetre dos referèndum il·legals, dues lleis de desconnexió en el Parlament de Catalunya i una declaració d'independència".

"Què ha passat durant aquest temps en què hem estat nosaltres?, ha preguntat el ministre els assistents, per respondre: "Res. Avui l'independentisme és més feble que quan hi eren ells".

En aquest sentit, ha explicat que durant aquesta etapa Sánchez "ha fet gestos de voluntat de diàleg i evitar greuges territorials que sempre són una coartada, i ara hi ha menys independentisme, estan més debilitats i hi ha més cultura democràtica".

En canvi, ha destacat que 1-O "vam veure un govern que ens va dir que no hi hauria referèndum ni urnes i van aparèixer col·legis amb urnes per tot arreu; hi va haver càrregues sense cap tipus de mètode ni concert, simplement perquè l'independentisme tingués la coartada de les imatges d'una repressió qu el PP els va regalar".

Per això, ha reclamat al PP i altres partits de l'oposició que "es deixin d'utilitzar Catalunya perquè quan diuen el que diuen, moltes vegades no s'adonen que més de la meitat dels catalans no són independentistes i per tant no tenen per què pagar les conseqüències".

Per concloure, ha expressat que "la dreta parla d'enemics d'Espanya. Hem d'acabar amb aquesta visió: la de les dues Espanyes. En aquest país no sobra ningú". "Cal treballar perquè tothom se senti orgullós de formar part d'aquest projecte col·lectiu, una Espanya positiva", ha conclòs.