El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha demanat els descendents de Francisco Franco "humilitat", després de "tants anys d'arrogància, imposició i eliminació del discrepant", "per ells mateixos i, ja que els agrada tant la pàtria, per estima a la pàtria".

Així, ha lamentat, amb referència a la Fundació Francisco Franco, que puguin reivindicar "no sé quin dret democràtic" aquells que "van trepitjar la democràcia i que van afusellar qualsevol lluitador per la democràcia". "Com pot permetre's la família Franco sentir-se orgullosa d'aquesta herència?", s'ha preguntat.

El també secretari d'Organització del PSOE s'ha pronunciat en aquests termes en un acte al cementiri de Paterna (València), al costat del mur de contenció d'afusellament on es calcula que el règim franquista va afusellar més de 2.000 persones. També hi han participat la secretària general provincial, Mercedes Cavaller, i l'alcalde de Paterna, el socialista Juan Antonio Sagredo.

En la seva intervenció, Ábalos ha recordat les víctimes del franquisme i ha destacat que des del PSOE sempre han reivindicat "la memòria i el testimoni de tantes persones que van patir la privació de llibertat". En aquest sentit, ha lamentat que a Espanya continuï el debat sobre l'exhumació de les restes d'un dictador, una cosa que en un altre país seria "impensable". "S'ho han plantejat alguna vegada a Alemanya? I a Itàlia?", s'ha preguntat.

Per això, ha insistit en la necessitat de "la veritat, la reparació i la justícia". "Semblava que la veritat s'obria pas i ens quedava la reparació i la justícia, però avui, després de tants anys, cal lluitar per la veritat, la primera premissa que crèiem clara, perquè en aquests anys de tanta postveritat i mentides hi ha qui vol reescriure la història i amb total impudícia", ha afirmat.

Per al ministre de Foment, cal intentar pensar sempre "en la conciliació i el futur i no recórrer a l'odi", circumstància que, segons el seu parer, "d'altres han aprofitat per mantenir el seu propi odi i intentar reescriure la història".