El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha descartat aquest dilluns que el seu partit busqui el suport d'ERC a fi de sumar una majoria de govern que inclogui Unidas Podemos.

Ábalos, en declaracions a Telecinco, ha afirmat que l'"ambició" del líder socialista, Pedro Sánchez, ha estat sempre governar en minoria com ja va fer en l'anterior legislatura amb 84 diputats, encara que aquesta vegada, amb 123 escons.

"Sempre hem aspirat, ho hem dit en campanya, que volíem un projecte autònom i ens agradaria que així fos, però entenem que cal cercar acords", ha manifestat el dirigent del PSOE. Davant la possibilitat de formar un govern de coalició amb Unidas Podemos, com ha plantejat el seu líder, Pablo Iglesias, Ábalos ha apuntat que no donaria una majoria absoluta ja que la formació morada té 42 diputats.

Respecte a la possibilitat de trobar la resta de suports a ERC, que ha obtingut 15 escons, el secretari d'Organització del PSOE ho ha descartat: "Per aquí no vam entrar en el seu moment oportú, vam dir que no entraríem i no entrarem", ha garantit Ábalos.

Ha subratllat que ara "toca administrar amb la tranquil·litat deguda" la victòria en els comicis i explorar els suports per a una investidura, però "sense precipitar-se". Segons Ábalos, el PSOE "no està precipitat a fer un acord de govern en aquests moments" i el seu objectiu és "parlar de programes i de proposades".

"Però de la formació de govern ens sembla molt prematur de moment. Anirem amb tranquil·litat, administrant els temps convenientment i pensant, sobretot, a dotar aquest país de l'estabilitat necessària i posar punt final a uns anys d'incertesa i inestabilitat", ha afegit.

Respecte a un possible pacte amb Ciutadans, amb què el PSOE sí que sumaria majoria absoluta, ho ha vist difícil perquè la reflexió que està fent la formació morada de no donar cap suport a Sánchez és "inadequada" i es manté en la "radicalitat".

Ábalos s'ha mostrat partidari que a la Comunitat Valenciana es repeteixi l'anomenat Pacte del Botànic, amb Compromís, com a soci de govern, i amb Podem, prestant suport parlamentari, en haver estat "el mandat" de la ciutadania.

"Ha estat una experiència positiva que caldria repetir. Ha donat molta estabilitat en la Comunitat Valenciana, malgrat tots els auguris. La cosa ha funcionat, no s'ha produït cap crisi en aquest temps. La Comunitat Valenciana ha estat una referència d'estabilitat i confiança", ha opinat Ábalos.