José Luis Ábalos contraataca, i amenaça ara el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, per fer públiques les seves dades personals en l’expedient de la seva suspensió cautelar de la militància. El cas és que el passat dimarts, quan l’exministre declarava la guerra al partit mantenint l’escó i marxant al grup mixt, els socialistes van compartir amb la premsa l’expedient d’expulsió. A les 15:14 van enviar per WhatsApp un pdf en el qual s’hi podien llegir dades com el DNI, el seu correu electrònic o l’adreça de casa seva, a València. 13 minuts més tard van corregir, van suprimir el document enviat i van enviar-ne un altre en el qual les dades apareixien guixades.

José Luis Ábalos considera que, més enllà de poder ser un error, el fet és greu, motiu pel qual demana que s’obri un expedient al partit per estudiar el cas i així poder emprendre accions legals. Així ho ha sol·licitat en un document, segons avança aquest dilluns laSexta. Les accions legals s’emprendrien, precisament, contra qui actualment ocupa el càrrec que va estar en les seves mans fins al 2021, Santos Cerdán. L’exministre considera que tant la negligència com la voluntat de causar mal a Ábalos és punible. 

Cal recordar que Ábalos fou l’home fort del PSOE quan Pedro Sánchez, l’any 2016, va ser revalidat com a secretari general del partit en unes primàries en les quals va aconseguir tombar les aspiracions de Susana Díaz de convertir-se en líder socialista. De fet, va ser el mateix Ábalos qui l’any 2018 va defensar la moció de censura contra Mariano Rajoy impulsada pel PSOE, amb Sánchez com a candidat. Arrencava el seu discurs d'aquesta manera: “És una moció de censura dirigida a exigir la responsabilitat política del govern presidit per Mariano Rajoy” en el cas Gürtel del PP. ‘Responsabilitat política’ és precisament allò que el PSOE li reclama ara mateix a Ábalos, dimitir per haver confiat en Koldo García.

El passat dimarts, el PSOE va decidir suspendre’l de militància després que Ábalos desafiés el partit. Els socialistes li havien demanat 24 hores abans que dimitís i entregués el seu escó, després de veure “responsabilitat política” en el cas Koldo. La policia va detenir el seu exassessor per una trama de presumpta corrupció. L’exministre no està investigat, però el seu partit li recrimina haver triat males companyies al seu voltant, motiu pel qual hauria de fer un pas al costat.

El PSOE viu des d'aleshores una crisi, perquè es tracta d’un escàndol que toca Pedro Sánchez: la mà dreta de la seva mà dreta ha estat protagonista d’una trama corrupta. Hi ha també “molta tristesa” al partit pel xoc que hi ha actualment entre la direcció del PSOE i José Luis Ábalos, que ha acabat al Grup Mixt del Congrés dels Diputats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!