El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dijous que és "impossible" alliberar els presos polítics perquè "això és un estat de dret i no es pot fer res al marge de la llei". Ábalos ha realitzat aquestes declaracions després de reunir-se amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi avançat que a la trobada que mantindrà dilluns vinent amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, exigirà l'alliberament dels presos polítics.

El ministre ha advocat per la "normalitat penitenciària" i ha insistit que "no hi ha cap política especial amb els presos". Com també ha recordat que quan el jutge ja no ha de practicar diligències "s'aplica la llei penitenciària", que planteja la qüestió de l'"arrelament" per a la seva permanència a la presó.

Així, ha assenyalat que els qui qüestionen el trasllat de presos, "estan convidant a actuar al marge de la llei" i "la llei cal complir-la sempre, agradi o no agradi", ha advertit. En tot cas, ha assegurat que en la comissió bilateral que tindrà lloc dilluns vinent entre Sánchez i Torra, el govern espanyol intentarà que "que n'hi hagi una, dues, tres, quatre i les que facin falta per tal de normalitzar la situació amb Catalunya".

Per "avançar en la normalització ―ha continuat― hem de començar a abaixar el to, provar d'anar a allò concret, als interessos de la ciutadania. Al govern espanyol li preocupa molt Catalunya i els catalans, amb independència de qui governi. El govern espanyol té clar a qui vol dirigir la seva acció de govern però també té molt clar que el president actual és el que és".

Segons la seva opinió, "el més important és preservar la convivència, preservar l'ordenació que regula aquesta convivència i, en definitiva, el benestar i la felicitat de la gent i, de vegades, això fa que calgui renunciar a aspiracions màximes perquè la gent sigui una miqueta més feliç", ha defensat.

Al seu entendre, "és evident que els qui defensen el projecte independentista hi perseverin i els qui tenim un projecte d'integració i inclusiu per a tot Espanya, insistim en la unitat d'Espanya. El que passa és que nosaltres defensem la unitat d'Espanya com un projecte de vida en comú, perquè una nació no la determina ni la raça, ni la cultura ni la geografia, la decideix la voluntat de viure i treballar conjuntament. Crec que Espanya sense Catalunya no s'entén i crec que Catalunya no s'hauria d'entendre sense Espanya".